Inspectorii de Integritate au emis acte de constatare în privința unui conducător de organizație publică, a unui fost primar și trei consilieri locali, informează Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Actele au fost emise în privința:

Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese – În anul 2019, ar fi admis consumarea unui conflict de interese cu propria persoană, manifestat prin semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor generale de consultanță în management, fiind în calitate de prestator de servicii. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul ierarhic superior pentru a iniția procedura de încetare a raporturilor de muncă a directorului.

Ex-primar satul Lalova din raionul Rezina a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese – În anul 2018, aflându-se în calitate de primar, ar fi semnat/încheiat un proces verbal fără număr al Comisiei de licitație și un contract de arendă a terenurilor cu o gospodărie țărănească a soției. Un alt contract de arendă a terenurilor a fost semnat/încheiat cu o altă gospodărie țărănească ce aparține nepoatei acestuia.

Un consilier în Consiliul comunal Pruteni din raionul Fălești a încălcat regimul juridic al incompatibilităților – A deținut simultan mandatul de consilier comunal și funcția de paznic în cadrul Primăriei comunei Pruteni, raionul Fălești;

Un consilier în Consiliul sătesc Fundurii Vechi din raionul Glodeni a încălcat regimul juridic al incompatibilităților – În perioada 2017-2019, aflându-se în calitate de consilier a exercitat simultan și o altă funcție în cadrul Primăriei din Fundenii Vechi ce viza activitatea de tineret și sport;

Un consilier în Consiliul comunal Bobeica din raionul Hîncești a încălcat regimul juridic al incompatibilităților – Ar fi deținut concomitent cu mandatul de consilier și funcția de director al Institutului de educație timpurie din comună.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au stabilit că cei vizați au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese sau al incompatibilităților de funcții prin faptul că, având la dispoziție termenii legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat situațiile în care s-au aflat

Dacă actele de constatare emise în privința celor patru aleși locali vor rămâne definitive, aceștia ar putea fi ar putea fi decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său.

Totodată, aleșii locali vizați ar putea fi incluși în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!