Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a venit cu o reacție după ce rezultatele analizelor de laborator au arătat că opozantul rus Alexei Navalny, internat într-un spital din Berlin, a fost otrăvit cu o neurotoxină extrem de puternică, similară cu „Noviciok”.  Potrivit lui Merkel, aceasta a fost o încercare de a-l reduce la tăcere pe Navalny, cel mai de temut critic al lui Putin.

„Este o informație șocantă. Asta înseamnă că Alexei Navalny este victima unei crime. A fost o încercare de a-l reduce la tăcere. Condamn acest lucru în cei mai duri termeni posibili, în numele Guvernului german”, a declarat Angela Merkel.

„Există o serie de întrebări extrem de serioase la care numai Rusia poate răspunde și trebuie să o facă”, a adăugat cancelarul Germaniei.

Cu reacții au venit și alți oficiali europeni.

„Condamn cu vehemență utilizarea unui agent toxic împotriva vieții unui om. Cred că Rusia trebuie să efectueze investigații complete și transparente”, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Iar premierul britanic Boris Johnson a scris pe Tweter că „este revoltător faptul că a fost folosită o armă chimică împotriva lui Navalny” și a precizat că Rusia trebuie să ofere explicații. Johnson a mai precizat că va colabora cu toți partenerii internaționali pentru ca să se facă dreptate.

Totodată, Ministerul de Externe al Federației Ruse cere Germaniei dovezi care să confirme că Alexei Navalny a fost otrăvit cu „Noviciok”. Iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic noviciok, scrie Agerpres. „Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii”, a declarat Peskov, citat de TASS.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!