/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Merkel, despre otrăvirea lui Navalny: „A fost o încercare de a-l reduce la tăcere”. Rusia cere Germaniei dovezi că opozantul a fost intoxicat

02 septembrie 2020, ora 22:44

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a venit cu o reacție după ce rezultatele analizelor de laborator au arătat că opozantul rus Alexei Navalny, internat într-un spital din Berlin, a fost otrăvit cu o neurotoxină extrem de puternică, similară cu „Noviciok”.  Potrivit lui Merkel, aceasta a fost o încercare de a-l reduce la tăcere pe Navalny, cel mai de temut critic al lui Putin.

„Este o informație șocantă. Asta înseamnă că Alexei Navalny este victima unei crime. A fost o încercare de a-l reduce la tăcere. Condamn acest lucru în cei mai duri termeni posibili, în numele Guvernului german”, a declarat Angela Merkel.

„Există o serie de întrebări extrem de serioase la care numai Rusia poate răspunde și trebuie să o facă”, a adăugat cancelarul Germaniei.

Cu reacții au venit și alți oficiali europeni.

„Condamn cu vehemență utilizarea unui agent toxic împotriva vieții unui om. Cred că Rusia trebuie să efectueze investigații complete și transparente”, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Iar premierul britanic Boris Johnson a scris pe Tweter că „este revoltător faptul că a fost folosită o armă chimică împotriva lui Navalny” și a precizat că Rusia trebuie să ofere explicații. Johnson a mai precizat că va colabora cu toți partenerii internaționali pentru ca să se facă dreptate.

Totodată, Ministerul de Externe al Federației Ruse cere Germaniei dovezi care să confirme că Alexei Navalny a fost otrăvit cu „Noviciok”. Iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic noviciok, scrie Agerpres. „Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii”, a declarat Peskov, citat de TASS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram