Andrei Popov, numit ambasador al R. Moldova în Austria, anunță că îl va acționa în judecată pe deputatul Iurie Reniță, acuzându-l de calomnie și minciună. Asta după ce astăzi, parlamentarul a declarat într-o conferință de presă că Popov ar fi demonstrat un comportament nediplomatic în raport cu România, în timpul primului mandat de ambasador la Viena. De asemenea, Reniță a mai spus că Popov i-ar fi cerut acum câțiva ani socoteală pentru faptul că a refuzat să participe la un eveniment al Ambasadei Rusiei la București. Andrei Popov spune că toate sunt minciuni și îl așteaptă pe deputat în instanță.

„Acuzațiile lui Iurie Reniță sunt foarte grave și vreau să dau o replică. Sunt mâhnit și dezamăgit, pentru că nicio acuzație nu ați făcut-o în față. Primul fals este faptul că v-am reproșat că nu ați fi participat la evenimentul Ambasadei Rusiei de la București. Al doilea fals este că am fost rechemat din poziția de Ambasador în Austria. Am decis să vă acționez în judecată pentru ambele aceste declarații”, a spus Popov într-un live pe Facebook.

„Sunt foarte curios cum o să vă probați aceste declarații mincinoase. Consider că ați depășit măsura”, a adăugat Popov.

Iurie Reniță a mai sugerat în briefing-ul de presă susținut azi că Andrei Popov ar fi ajuns anterior ambasador, fără să fi lucrat vreo zi la Ministerul de Externe, deoarece era fiul lui Mihai Popov, fost ministru de Externe. De asemenea, deputatul a mai spus că Popov ar fi fost rechemat din funcție de la Viena pentru acțiuni antidiplomatice îndreptate împotriva României

„Vă mai spun ceva. Când eram ambasador la București, mi s-a solicitat de la el informații și explicații: De ce am evitat participarea la o acțiune a Ambasadei Rusiei la București, la o acțiune dedicată zilei de 23 februarie. Mi s-a părut șocant acest lucru. Acest individ era profund revoltat că nu am participat”, a mai spus Reniță.

Iurie Reniță a mai declarat că atât candidatura Andrei Popov, cât și cele ale lui Andrei Galbur și Eugen Revenco la funcțiile de ambasadori ai R. Moldova ar fi fost avizate în mod ilegal de comisia parlamentară de profil. Asta deoarece ședința a fost online, prin urmare, fără temei legal.

Deputatul a mai subliniat că va contesta decizia Comisiei politică externă de a aviza pozitiv candidaturile lui Popov, Galbur și Revenco la funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova.

Cu o reacție a venit și actualul ministru de externe, Oleg Țulea.

„Reiterez că declarațiile și insinuările de natură să prejudicieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor serviciului diplomatic, precum și orice tentativă de a influența procesele interne din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene sunt regretabile și contraproductive. În contextul nominalizării noilor ambasadori, menționez că numirile în cadrul serviciului diplomatic sunt realizate în strictă conformitate cu prevederile legale și au la bază principiul meritocrației și a profesionalismului”, a declarat Oleg Țulea, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!