/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Carabinierii, instruiți împotriva corupției. Majoritatea dă asigurări că nu ar lua nicio cutie cu ciocolate

missing
02 septembrie 2020, ora 21:40

Au învățat ce trebuie să facă în cazul în care li se oferă mită sau dacă au observat un caz de corupție. Zeci de carabinieri din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, din Capitală, au fost instruiți astăzi, chiar în curtea instituției. Majoritatea dă asigurări că nu va lua măcar o cutie cu ciocolate. Între timp, cetățenii de rând spun că cei mai ușor coruptibili sunt politicienii. Chiar și așa, unii au recunoscut că au fost în situații când au dat mită.

Dezvăluirea practicii ilegale se face în scris, pe suport în scris, fiind semnată de angajat, sau online, pe pagina Centrului Anticorupție”.

De instruire au beneficiat 50 de carabinieri. Evenimentul a avut loc în această dimineață, chiar în curtea Inspectoratului General de Carabinieri. Cei cu care cam discutat au băgat mâna în foc că nu au primit și nu au oferit mită vreodată.

Cum ați proceda dacă vi s-ar oferi? Aș anunța instituția. Care este valoarea mitei pentru care persoana poate fi trasă la răspundere? Cred că începând cu 1000 de lei. 50 de lei ați lua atunci? Nu, dar cred că este o sumă oarecare…” a spus un carabinier.

Nici într-un caz nu aș lua. – O cutie de ciocolată este considerată mită?  – Și aceasta este mită”, a spus un alt carabinier.

Conform legii, cum se pedepsește o persoană care oferă mită? Cu închisoare. Care este termenul? Nu-l cunosc. Care este linia fierbinte la care pot contacta cetățenii?  Cer scuze, nu țin minte”, a spus Andrei Catabluga, șef secție formare profesională.

După statisticele noastre, medicina, poliția, sunt zone care afectează cel mai mult acest domeniu”, spune Ion Pruteanu, șef direcție la CNA.

Potrivit lui Ion Pruteanu, unul dintre motivele pentru care funcționarii iau mită sunt salariile mici. Chiar și așa, acesta este de părere că majorarea salariilor nu ar ajuta la diminuarea corupției. Și asta pentru că sunt necesare alte pârghii privind integritatea acestora.

Din Europa, Republica Moldova pe ce loc s-ar clasa? Din păcate, pe ultimele locuri”, a menționat Pruteanu.

Întrebați cine sunt cei mai corupți din Republica Moldova, majoritatea cetățenilor de rând au arătat cu degetul la politicieni.

Cei mai mari corupți sunt politicienii. Nu degeaba toți luptă să ajungă deputați.  Vi s-a cerut vreodată mită? Eu singură dau, dar nu mită – o cutie de bomboane. – Dar de ce dați? Din respect”.

Toți demnitarii”.

Guvern, În Parlament, poliția. Vi s-a cerut vreodată mită? Fără mită nici nu merge vrabia la cuib”.

Potrivit informațiilor, în următoarea perioadă vor fi organizate alte patru instruiri pentru carabinieri, inclusiv la Bălți și Cahul. Conform Codului penal, dacă o persoană publică pretinde sau acceptă bunuri, servicii sau privilegii sub orice formă, ce nu i se cuvin, se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani,  cu amendă în sumă de până la 30 de mii de lei și cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de până la 10 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram