/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ L-au reîntors pe Stalin. Portretul lui Stalin, dar și ale altor 14 mareșali ai Armatei Sovietice atârnă în satul Brătușeni

02 septembrie 2020, ora 07:22

Mai bine de o săptămână portretul lui Stalin, dar și ai altor 14 mareșali ai Armatei Sovietice atârnă în centrul satului Brătușeni, raionul Edineț. Sub pretextul aniversării victoriei împotriva fascismului, autoritățile locale au instalat afișele chiar în preajma bisericii satului, unde se află și monumentul „ostașului eliberator”. „Este o nedreptate” spun unii săteni în timp ce alții continuă să-l venereze pe Stalin și regimul său.

„Nu-i locul lui aici”.

Elena Ursa este printre puținele persoane care au supraviețuit în urma deportărilor staliniste. Femeia în vârstă de 80 de ani ține minte cu lux de amănunte noaptea în care familia sa a fost ridicată și exilată în Siberia.

„Eu când m-am trezit, mama plânge cu sora în brațe. Eu mă uit deaspura capului, ceva asemănător cu o armă, iar când am văzut-o am început a plânge și eu”.

Elena Ursa susține că afișarea portretelor lui Stalin este o ofensă în adresa sa și a tuturor celor care au trecut prin ororile deportărilor.

„Nedreptate, desigur. Eu în general când am văzut. Nu aveam de cine să întreb, dar primăria este aproape. Am mers la Mihail Vladimirovici și l-am întrebat: „De ce a fost ridicat acest banner?” – „ Ca să știe lumea istoria”, el mi-a spus. Da eu ce, pot să îi dau ordine lui?”

În urma celor trei valuri de deportări din perioada stalinistă, din comuna Brătușeni au fost ridicați și exilați în Siberia aproximativ 100 de oameni.

Aceștia spun că figura fostului dictator le trezește amintiri dureroase.

„Nu-i locul lui aici”.

„În această țară la moment e „bardac” (haos) mare. Așa că..”

„Un om din a cărui vină au murit multe destine, au stat în închisori, au fost împușcați oameni nevinovați … și alături de o biserică. Mi se pare că aceste lucruri sunt incompatibile. Dacă aș putea, aș da jos totul”.

Natalia Guria, profesoară de istorie spune că autoritățile locale nu s-au consultat cu nimeni atunci când au decis să-l „reîntoarcă” pe Stalin în sat.

NATALIA GURIA, profesoară de istorie: M-am întristat că nu s-a consultat nimic cu mine, pentru că am înțeles care va fi reacția.

Chiar dacă comuna Brătușeni a trecut prin focul războiului, foamete și deportări unii săteni continuă să-l venereze pe Stalin, ba chiar îi duc dorul.

– Acum avem nevoie de Stalin. – În ce context? – Foarte simplu. Acum nu-i nici ordine, nici lege, nimic. Pe timpul lui Stalin era totul sub control”

GALINA, locuitoare s. Brătușeni: „Cred că acești oameni au ajutat la câștigarea războiului. Merită să fie în acest loc”

Primarul comunei Brătușeni susține că nu vede o problemă în faptul că portretele mareșalilor sovietici se află chiar în preajma bisericii.

MIHAIL ANDRUH, primar comuna Brătușeni: „Nu este vina societății noastre că monumentul se află lângă biserică. Unul altuia nu încurcă. Nu am făcut public vreun sondaj social sau unul documentat. Am studiat doar opinia populației”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram