Țara noastră a atins vârful infectărilor cu noul tip de coronavirus, în ultimele două săptămâni fiind înregistrate cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei. Potrivit datelor, cazurile de infectare au scăzut doar cu 2%, în schimb cifra deceselor a crescut cu 14 la sută. Mai mult, este în creștere numărul tinerilor testați pozitiv la COVID-19. Specialiștii prognozează că, odată cu redeschiderea instituțiilor de educație, se va majora numărul de îmbolnăviri.

„Practic suntem la același nivel ca săptămâna trecută, pe vârf comparativ cu toată perioada pe care am avut-o până acum”, a menționat epidemiologul Alexei Ceban.

Dacă până acum, cei mai afectați de virus erau bătrânii, astăzi epidemiologii spun că se îmbolnăvesc tot mai mulți tineri. Aproape 30 la sută dintre cei care s-au infectat, în ultimele două săptămâni, au vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Specialiștii susțin că acesta este rezultatul concediilor. Mai mult, din cauza acestora a crescut, din nou, numărul cazurilor de import. În doar 14 zile s-au înregistrat 50.

„Cele mai multe cazuri de import au fost înregistrate din Turcia, Germania și România”, a explicat Ceban.

Virusul nu-i ocolește nici pe copii. Numărul de infectări în rândul minorilor a depășit cifra de 2000. De asemenea, experții menționează că, în țara noastră, se înregistrează 1071 de cazuri la 100 de mii de oameni, o cifră prea mare pentru un stat mic. Însă, situația s-ar putea agrava.

„Ne așteptăm ca acest număr de reproducție efectiv pentru următoarea perioadă de incubație să crească, din cauza inițierii mai multor activități”, a mai spus epidemiologul.

Totodată, crește continuu și rata de atac în rândul medicilor. Acum fiecare al unsprezecelea doctor este infectat, iar în total peste 4400 de lucrători medicali s-au îmbolnăvit.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!