/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Premierul Boiko Borisov intenţionează să rămână în funcţie după protestele din Bulgaria

03 septembrie 2020, ora 20:55

Prim-ministrul conservator bulgar Boiko Borisov intenţionează să rămână în funcţie după prima noapte de violenţe, înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie ce zguduie Bulgaria de două luni, a anunţat joi partidul său politic, citat de France Presse și Agerpres.ro.

„În urma exceselor de ieri (miercuri – n.r.), nu vom demisiona, pentru că asta ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze presiunii bătăuşilor”, a declarat în parlament un responsabil al GERB, partidul la putere, Toma Bikov.

Potrivit poliţiei, 126 de persoane, inclusiv 62 cunoscute de forţele de ordine, au fost arestate. 80 de poliţişti au fost răniţi şi oamenii legii au folosit spray cu piper într-un mod fără precedent pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

„Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică”, a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

„Pragul intolerabilului a fost trecut (…). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase”, inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

„Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal” poliţia, a spus el. „Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj”, a adăugat el.

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări”, în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram