/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Președinția oferă explicații după ce a fost ciopârțită Declarația de Independență, citită la ceremonia oficială de pe 27 august

missing
03 septembrie 2020, ora 15:46

După ce la ceremonia dedicată Zilei Independenței au fost citite doar unele pasaje din Declarația de Independență, adoptată de Primul Parlament, Președinția Republicii Moldova vine cu explicații. Potrivit reprezentanților instituției, „aceste pasaje au fost selectate așa încât să reflecte cât mai mult din esența Declarației de Independență, dar să fie și pe înțelesul emițătorului”.

Într-un răspuns pentru tv8.md, instituția precizează că obiectivele de bază ale acestui eveniment au fost omagierea celor 278 de deputați semnatari ai Declarației de Independență și transmiterea ideii de bază exprimată în Declarația de Independență: „Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

Totodată pentru a transmite textul integral al Declarației, acesta a fost proiectat integral în imagini video pe parcursul evenimentului. La rândul lor, Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova – Drapelul de Stat și replica Declarației de Independență au fost onorate conform regulilor de protocol”, se spune în răspunsul Președinției.

Amintim că un grup de deputați din Primul Parlament au sesizat că Declarația de Independență a fost citită într-o formă prescurtată la ceremonia oficială de inaugurare a Sărbătorii Ziua Independenței. Din Declarație au fost scoase integral mai multe alineate și au fost omise cuvinte care se referă la regiunea transnistreană ca „parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru”.

/DOC/ Declarația de Independență, citită într-o formă modificată la ceremonia de pe 27 august. „Vedeți în ce s-a transformat Declarația votată de noi!”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram