După ce la ceremonia dedicată Zilei Independenței au fost citite doar unele pasaje din Declarația de Independență, adoptată de Primul Parlament, Președinția Republicii Moldova vine cu explicații. Potrivit reprezentanților instituției, „aceste pasaje au fost selectate așa încât să reflecte cât mai mult din esența Declarației de Independență, dar să fie și pe înțelesul emițătorului”.

Într-un răspuns pentru tv8.md, instituția precizează că obiectivele de bază ale acestui eveniment au fost omagierea celor 278 de deputați semnatari ai Declarației de Independență și transmiterea ideii de bază exprimată în Declarația de Independență: „Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

Totodată pentru a transmite textul integral al Declarației, acesta a fost proiectat integral în imagini video pe parcursul evenimentului. La rândul lor, Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova – Drapelul de Stat și replica Declarației de Independență au fost onorate conform regulilor de protocol”, se spune în răspunsul Președinției.

Amintim că un grup de deputați din Primul Parlament au sesizat că Declarația de Independență a fost citită într-o formă prescurtată la ceremonia oficială de inaugurare a Sărbătorii Ziua Independenței. Din Declarație au fost scoase integral mai multe alineate și au fost omise cuvinte care se referă la regiunea transnistreană ca „parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru”.

/DOC/ Declarația de Independență, citită într-o formă modificată la ceremonia de pe 27 august. „Vedeți în ce s-a transformat Declarația votată de noi!”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!