/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ O paradă cu 1200 de militari și 150 de unități de tehnică, tancuri și blindate a avut loc la Tiraspol

missing
03 septembrie 2020, ora 21:18

Nerecunoscută ca stat separat, regiunea din stânga Nistrului a sărbătorit ieri Ziua Republicii, când s-au împlinit 30 de ani de la declararea independenţei față de Republica Moldova. În plină pandemie, sute de oameni au ieșit în centrul Tiraspolului și au admirat o paradă de amploare, cu 1200 de militari și 150 de unități de tehnică, tancuri și blindate. Contrar recomandărilor de la Chișinău pentru această perioadă, a fost organizat și un concert, ce a culminat cu un foc de artificii. Potrivit Ministerului Sănătății, cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus au crescut în regiunea separatistă de aproape cinci ori.

Aniversarea celor 30 de ani de așa-zisă independență a regiunii transnistrene a început cu o depunere de flori, la care au participat liderul separatist și pretinsul cabinet de miniștri din stânga Nistrului.

Regimul din stânga Nistrului a organizat și o paradă militară, la care au defilat forțele armate din regiune. Prin evenimentul de ieri, a fost marcată și ziua de 9 Mai.

Între timp, în centrul Tiraspolului, în pofida numărului în creștere a infectărilor din regiune, au fost întinse mese cu bucate tradiționale. Cu această ocazie a fost deschis și parcul Ecaterinei, unde seara au avut loc mai multe concerte, la care s-au adunat sute de oameni.

Manifestația a culminat cu 30 de focuri de artificii, câte unul pentru fiecare an de pretinsă independență.

Pe parcursul zilei, toate posturile de televiziune din regiune au difuzat mesaje de felicitare venite din partea oficialilor de la Moscova. Iar liderul separatist a acordat un interviu pentru unul dintre cele mai urmărite posturi din Rusia, prin care a mulțumit rușilor pentru ajutor și pentru că a fost de partea Transnistriei în conflictul armat din 1990.

VADIM KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST: „La noi de bază e pacea, iar garantul păcii sunt pacificatorii. În Codul penal avem chiar și un articol, care prevede răspundere penală pentru negarea rolului pozitiv al pacificatorilor ruși în Transnistria”.

În timp ce președintele Igor Dodon a evitat să comenteze manifestațiile de la Tiraspol, alți oficiali au condamnat această sărbătoare.

ALEXANDRU PÎNZARI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Prin definiție, teritoriul din stânga Nistrului este autoproclamat și condamn aceste acțiuni pe care le consider absolut ilegale.”

Acum patru ani și Igor Dodon spunea că militarii ruși, rămași în stânga Nistrului, trebuie să plece.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Pe teritoriul R. Moldova nu trebuie să existe trupe militare ale altor țări: rușești, ucranești, române, americane. Evident, contigentul din stânga Nistrului va pleca de acolo.”

Dar, când și-a prezentat raportul pentru perioada de când se află în funcția de președinte, șeful statului s-a lăudat cu acțiunile legate de reglementarea conflictului transnistrean, spunând că a stabilit un model de comunicare cu Tiraspolul. Deși stânga Nistrului nu este recunoscută ca stat separat de practic nicio țară a lumii, Igor Dodon l-a numit președinte al Transnistriei pe Vadim Krasnoselski, fiind taxat de deputații din opozitie pentru această adresare.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Astăzi am avut întrevedere cu președintele Trasnistriei.”

Acum 30 de ani, autoritățile separatiste de la Tiraspol, nemulțumite de procesele democratice, oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin, au proclamat „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană”. Ulterior, după obținerea independenței Republicii Moldova, tensiunile între Chișinău și Tiraspol au degenerat într-un conflict armat, care s-a încheiat cu intervenția Armatei a 14-a, unitățile căreia rămân staționate în stânga Nistrului și astăzi. Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional, fiind susținut militar, politic și economic doar de Federația Rusă. Cu un deficit bugetar anual de peste 50 la sută, regiunea supraviețuiește inclusiv din contul faptului că nu plătește pentru gazele rusești consumate, iar datoria, de peste 7 miliarde de dolari, este pusă pe seama Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram