/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

NATO cere o anchetă serioasă și așteaptă răspunsuri de la Rusia în cazul Aleksei Navalnîi

missing
04 septembrie 2020, ora 20:15

NATO cere o anchetă seriosă și așteaptă răspunsuri de la Rusia în cazul otrăvirii liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi, scrie Mediafax. Șeful Alianţei Nord-Atlantice consideră că orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect faţă de vieţile umane, transmite hotnews.ro.

Reacția vine după ce Germania, unde Aleksei Navalnîi este internat, a anunțat că dizidentul rus a fost otrăvit cu Novichok.

NATO a convenit vineri că Rusia trebuie să coopereze pe deplin pentru o anchetă imparţială în cazul otrăvirii liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi. Ancheta trebuie să fie condusă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a spus şeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect faţă de vieţile umane şi este o încălcare inacceptabilă a normelor şi regulilor internaţionale. Aliaţii NATO sunt de acord că Rusia are acum întrebări serioase la care trebuie să răspundă. Guvernul rus trebuie să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), pentru o investigaţie internaţională imparţială”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Aleksei Navalnîi este cel mai proeminent adversar al preşedintelui Vladimir Putin, iar anunţul că a fost otrăvit cu un agent chimic a ridicat posibilitatea unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Stoltenberg a declarat că aliaţii NATO au solicitat Moscovei să ofere OPCW informaţii complete despre programului Novichok.

„Cei responsabili pentru acest atac trebuie să fie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei. De nenumărate ori am văzut lideri de opoziţie şi critici ai regimului rus atacaţi”, a spus el.

Descriind cazul Navalnîi drept „un atac asupra drepturilor democratice fundamentale”, el a spus că aliaţii NATO vor continua să se consulte cu privire la incident.

Germania, unde Navalnîi este în spital, a declarat că dizidentul rus a fost otrăvit cu Novichok, relatează Reuters.

Rusia nu a deschis până acum o anchetă penală şi a declarat că nu există încă dovezi ale unei infracţiuni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram