O străbunică de 73 de ani a devenit eroină în Belarus, țară în care au loc proteste de aproape o lună. Imaginile cu Nina Bahinskaia, care i-a înfruntat pe polițiști, au devenit virale, relatează BBC și Digi24.ro.

Oamenii au ieșit în stradă în Belarus au început după alegerile din 9 august, acuzând fraudarea scrutinului. Președintele Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a declarat că nu are intenția de a demisiona și neagă frauda electorală.

Printre cei care au ieșit în stradă s-a aflat și Nina. Ea se prezintă drept „activistă a opoziției”. A fost filmată în timp ce-i sfida pe polițiști. Cu un steag în mână, femeia înainta în fața lor, făcându-i să se dea câțiva pași în spate. „Mă plimb”, le-a spus ea, stârnind râsetele protestatarilor.

Nina este printre cei care participă activ la marșurile de protest în care este cerută demisia lui Lukașenko.

Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”, spune ea.

Vechiul steag al Belarusului a devenit un simbol al protestelor și poți fi arestat doar dacă ești văzut ținându-l înn mână. În timpul unui protest, un scutier i-a confiscat Ninei steagul. Femeia a ripostat, chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști.

Dacă ești atacat și ți se fură lucrurile, nu spui mulțumesc”, explică ea. Acum, oamenii o aplaudă când o văd pe stradă și îi scandează numele.

Când v-am văzut, ați devenit o inspirație”, i-a spus o tânără.

V-am văzut și vrem să fim ca dumneavoastră”, i-a spus o alta.

Este eroina vremurilor noastre”, spune o altă participantă la proteste. Totuși, Nina are și contestatari.

Ați găsit o babă pe jumătate nebună și o urmați. Schimbarea ar trebui făcută în alt fel. Nu există nimeni care să-l înlocuiască pe Lukașenko acum. Pe cine să pui în loc?”, spune o femeie. Nina nu se consideră un erou.

E datoria oricărui om normal. Nu suntem sclavi. Oamenii trebuie să fie liberi”, spune ea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!