Federația Sindicală „Sănătate” se arată indignată de decizia Guvernului de a abroga prevederea cu privire la acordarea indemnizațiilor unice lucrătorilor medicali și bugetarilor, care s-au infectat cu COVID-19 în timpul orelor de muncă și solicită autorităților să intervină prompt și să identifice resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice.

„Ținând cont de faptul că suntem în plină pandemie, iar numărul lucrătorilor medicali infectați și decedați este în continuă creștere, Federația Sindicală “Sănătatea” găsește această decizie inadmisibilă și solicită autorităților responsabile de a interveni prompt și de a identifica resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice de 16 mii de lei lucrătorilor medicali infectați cu virusul COVID-19 la locul de muncă”, se arată în mesajul publicat pe pagina instituției.

Reacția vine după ce Cabinetul de miniștri a aprobat, joi 3 septembrie, o Hotărâre care prevede anularea indemnizației unice de 16 mii lei pentru angajații instituțiilor de stat, care s-au infectat de COVID-19 la locul de muncă.

Potrivit notei informative, medicii sunt deja dotați cu echipamente de protecție, iar salariul le-a fost majorat cu 30 la sută. Așa că nu ar mai fi nevoie de indemnizație.

„Abrogarea art. VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților. Astfel, pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19 și majorat salariul personalului medical cu 30% începând cu 1 septembrie curent”, se arată în nota informativă a proiectului.

În nota informativă a proiectului mai scrie că o astfel de hotărâre „a fost necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”.

Anterior, pe 12 august Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede ca 7,79 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului să fie alocați administrației publice centrale și locale pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

 

/DOC/ Aprobat de Guvern. Angajații din sistemul medical nu vor mai primi indemnizații unice de 16 mii de lei

/VIDEO/ Medicii rămân fără indemnizații: „Vă imaginați, 39 de zile eu nu am avut niciun venit de nicăieri”

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!