/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

„Decizie inadmisibilă”. Sindicatul de sănătate, după ce Guvernul a anunțat că lucrătorii medicali, infectați cu COVID-19, nu vor mai primi indemnizații unice de 16 mii de lei

missing
05 septembrie 2020, ora 09:20

Federația Sindicală „Sănătate” se arată indignată de decizia Guvernului de a abroga prevederea cu privire la acordarea indemnizațiilor unice lucrătorilor medicali și bugetarilor, care s-au infectat cu COVID-19 în timpul orelor de muncă și solicită autorităților să intervină prompt și să identifice resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice.

„Ținând cont de faptul că suntem în plină pandemie, iar numărul lucrătorilor medicali infectați și decedați este în continuă creștere, Federația Sindicală “Sănătatea” găsește această decizie inadmisibilă și solicită autorităților responsabile de a interveni prompt și de a identifica resurse financiare pentru a oferi, în continuare, indemnizații unice de 16 mii de lei lucrătorilor medicali infectați cu virusul COVID-19 la locul de muncă”, se arată în mesajul publicat pe pagina instituției.

Reacția vine după ce Cabinetul de miniștri a aprobat, joi 3 septembrie, o Hotărâre care prevede anularea indemnizației unice de 16 mii lei pentru angajații instituțiilor de stat, care s-au infectat de COVID-19 la locul de muncă.

Potrivit notei informative, medicii sunt deja dotați cu echipamente de protecție, iar salariul le-a fost majorat cu 30 la sută. Așa că nu ar mai fi nevoie de indemnizație.

„Abrogarea art. VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților. Astfel, pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19 și majorat salariul personalului medical cu 30% începând cu 1 septembrie curent”, se arată în nota informativă a proiectului.

În nota informativă a proiectului mai scrie că o astfel de hotărâre „a fost necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”.

Anterior, pe 12 august Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede ca 7,79 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului să fie alocați administrației publice centrale și locale pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

 

/DOC/ Aprobat de Guvern. Angajații din sistemul medical nu vor mai primi indemnizații unice de 16 mii de lei

/VIDEO/ Medicii rămân fără indemnizații: „Vă imaginați, 39 de zile eu nu am avut niciun venit de nicăieri”

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram