/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Politică externă în context electoral: Trump anunță un „moment istoric” între Serbia și Kosovo

05 septembrie 2020, ora 10:12

Aflat în plină campanie electorală, președintele Statelor Unite, Donald Trump, mai rezolvă unul dintre marile conflicte ale lumii: a făcut pace economică, cel puțin, între Serbia și Kosovo, după ce luna trecută a obținut normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Și a venit și cu un bonus pentru Israel: Serbia își va muta ambasada la Ierusalim, scrie Digi24.ro.

Preşedintele american Donald Trump i-a convocat la Casa Albă pe liderii din Serbia și Kosovo, i-a pus să discute două zile și vineri a anunțat că cei doi foști inamici au căzut de acord asupra unei „normalizări economice” a relațiilor lor. Aproape concomitent a venit un anunț și din Israel: președintele sârb, Aleksandar Vucic, aflat la Washington, a decis să mute ambasada țării sale de la Tel Aviv la Ierusalim, Belgradul fiind prima capitală europeană care urmează exemplul Statelor Unite, după cum a menționat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Serbia şi Kosovo s-au angajat în favoarea unei normalizări economice”, a declarat vineri Donald Trump, din Biroul Oval, avându-i alături pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi pe premierul kosovar Avdullah Hoti. „S-au concentrat pe crearea de locuri de muncă şi pe creşterea economică și astfel cele două ţări au putut să ajungă la un progres major”, a adăugat preşedintele american, fără a face alte precizări asupra dimensiunii exacte a acordului.

„Economia poate aduce împreună popoarele”, a conchis liderul de la Casa Albă, care a subliniat că este vorba de un „moment istoric”, relatează Agerpres.

Donald Trump, invitat în Serbia

Belgradul refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, după războiul de la sfârşitul anilor 1990, care a făcut 13.000 de morţi. Serbia este susţinută de aliaţi ca Rusia şi China, în timp ce SUA se numără printre ţările care au recunoscut imediat noul stat kosovar.

Aleksandar Vucic, un președinte contestat la el în țară, le-a declarat jurnaliştilor că există în continuare multe divergenţe între Serbia şi Kosovo, dar că acordul de vineri reprezintă un uriaş pas înainte. El a mai spus că Trump a făcut „o treabă excelentă” şi l-a invitat în Serbia.

În ceea ce îl priveşte, liderul kosovar Avdullah Hoti a afirmat că înţelegerea ar trebui să ducă la o recunoaştere reciprocă între cele două ţări.

Anunţul vine după două zile de discuţii la nivel înalt între preşedintele sârb, premierul kosovar şi consilieri ai lui Trump. Consilierul de securitate naţională de la Casa Albă, Robert O’Brien, care a participat la întâlniri, a spus că acordul pentru extinderea legăturilor economice ar putea deschide calea pentru soluţii politice în viitor.

Un oficial cu rang înalt din UE a declarat luni că negocierile mediate de blocul comunitar, care s-au întrerupt în 2018, dar care au fost reluate în iulie, ar putea duce la un acord în câteva luni.

Discuţiile de la Casa Albă erau programate anterior pentru luna iunie, dar au fost amânate după ce preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost inculpat pentru presupuse crime de război comise în timpul revoltei de gherilă din 1998-1999 împotriva controlului sârb. El a negat acuzaţiile.

Netanyahu anunță că Serbia își mută ambasada la Ierusalim: „Aș vrea să-i mulțumesc președintelui Trump”

Serbia îşi va muta de la Tel Aviv la Ierusalim ambasada din Israel, devenind astfel „prima ţară europeană” care urmează exemplul Statelor Unite, a anunţat vineri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează Agerpres. „Îi mulţumesc preşedintelui Serbiei (Aleksandar Vucic – n.r.), prietenul meu (…), pentru decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera acolo ambasada ţării sale”, a transmis Netanyahu într-un comunicat în care precizează că mutarea se va face până în iulie 2021.

„Aş vrea de asemenea să îi mulţumesc preşedintelui Trump, prietenul meu, pentru contribuţia la această realizare”, a adăugat Netanyahu, citat de AFP.

La Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a confirmat la rândul său că Serbia s-a angajat să îşi mute ambasada din Israel la Ierusalim.

Serbia urmează astfel exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care şi-au transferat ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim în mai 2018, încălcând un consens internaţional asupra Oraşului Sfânt şi provocând furia palestinienilor.

Statutul Ierusalimului este, de altfel, una dintre cele mai spinoase chestiuni în perspectiva unei reglementări a conflictului israeliano-palestinian. ONU consideră că această chestiune trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni şi palestinieni şi că, în aşteptarea acestuia, statele nu trebuie să îşi stabilească la Ierusalim reprezentanţa lor diplomatică din Israel.

Discuții despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim au apărut inclusiv în România, în perioada când era premier Viorica Dăncilă, dar au încetat după ce Liviu Dragnea a fost încarcerat. Și alte state și-au mai anunțat o astfel de intenție, inclusiv Republica Moldova și Cehia, dar nu au avut loc demersuri concrete.

Reacția Palestinei: „Suntem victima ambițiilor electorale ale lui Trump”

„Palestina a ajuns victima ambiţiilor electorale ale lui Trump”, a afirmat vineri Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), la scurt timp după anunţul transferului ambasadei sârbe în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Echipa preşedintelui american Donald Trump „va face totul pentru a asigura realegerea lui, puţin contează dacă asta va distruge pacea”, a scris pe Twitter înaltul responsabil palestinian, făcând aluzie la alegerile prezidenţiale prevăzute în toamnă în Statele Unite, la care Trump candidează din nou.

De curând, Donald Trump a anunțat și un alt acord istoric: normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Anunțul, făcut la mijlocul lunii trecute, a fost urmat peste două săptămâni de primul zbor comercial din Israel care a aterizat în Emiratele Arabe Unite și la bordul căruia s-a aflat și ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram