/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Profesorii sunt obligați să poarte măști câte opt ore pe zi

missing
05 septembrie 2020, ora 09:15

După reluarea lecțiilor în scoli, profesorii sunt obligați să poarte măști la fiecare lecție, fapt ce le provoacă disconfort. În medie 8 ore în zi. Mai mult, majoritatea își procură măștile din bani personali.

Pe lângă aceasta, noul regim de lucru și regulile antiepidemice îi extenuază nu doar emoțional, dar și fizic. Și asta pentru că trebuie să stea de strajă, asigurând distanța socială între elevi și termometria.

Ludimila Chiariac este profesoară de chimie la Liceul Ginta Latină din capitală. A avut grijă să se echipeze singură cu măști de protecție, procurând de la farmacie 30 de articole.

LUDMILA CHIRIAC, PROFESOARĂ L.T „GINTA LATINĂ”: „Poate este și administrați, dar noi ne străduim singuri. Dar medicii cum stau? Așa stăm și noi. Clar că e greu, mai complicat”.

Și colega ei, Svetlana Botez, se plânge pe noile reguli, dar care sunt indispensabile în lupta cu pandemia.

SVETLANA BOTEZ, PROFESOARĂ L.T „GINTA LATINĂ”: „E destul de greu de respirat, dar ne conformăm. Cine asigură măștile? Măștile de protecție – fiecare decide. Este și în instituție. Suportați cheltuieli? Evident, când școala a fost fără cheltuieli”.

De cealaltă parte, adminsitrația instituției spune că a asigurat profesorii cu câte trei măști reutilizabile, acestea fiind procurate din bugetul instituției.

VICTORIA BOSTAN, DIRECTOR ADJUNCT L.T „GINTA LATINĂ”: „Suntem cu măști. Nu avem de ales. Se mai jăluie. Dar nu avem de ales. Noi vorbim mult la lecție și se umezește masca”.

Tot din banii școlii, au fost echipați și profesorii de la Liceul din Budești. Și aici profesorii spun că le este greu să poarte măștile la lecție.

PARASCOVIA STADNIȚCHI, PROFESOARĂ, LICEUL DIN BUDEȘTI: „Cum sunt lecțiile în astfel de condiții? Un pic mai anevoioase. Pentru că am fost de serviciu la ușă, trebuia să am și mască, și mănuși, că să le măsor febra copiilor. La lecții cu masca este dificil?  Acest aspect este cel mai dificil. Avem de vorbit mult, de explicat, iar copiii, de multe ori, nu n e înțeleg”

SERGIU BRÎNZA, DIRECTOR LICEU, BUDEȘTI: „Câte măști au primit profesorii? Câte trei. Trebuie să aibă grijă să le spele și a doua iar? Da. Asta este situația. Nu ne putem permite mai mult”.

Iar Liceul Teoretic Ion Creangă a beneficiat de echipamente de protecție din partea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. La fel, măști și dezinfectanți au fost procurate și cu ajutorul mijloacelor financiare, colectate de asociațiie părintești ale instituției. Unui profesor i-a revenit câte șase măști reutilizabile, dar și viziere.

CORNELIU SOLOMON, DIRECTOR, L.T „ION CREANGĂ”: „Nu este ușor. Cunoaștem probeleme. Transpiră fața. Este o realitate și trebuie să ne conformăm”.

Între timp, duc lipsă de echipamente de protecție și profesorii din Lăpușna. Cel puțin,  aceasta afirmă o învățătoare, care ne-a solicitat să nu-i divulgăm identitatea. Noul regim de lucru le-a redus și din pauze, astfel că, se întâmplă des, să nu reușește nici să mănânce. Iar pentru că instituția de învățământ se află în autogestiune financiară, echipamente de protecție sunt insuficiente. Iar din acest motiv, profesoara este nevoită să-și procure singură măști de protecție. Pentru trei măști achită 31 de lei. Astfel că într-o lună acesta urmează să cheltuie aproximativ 600 de lei.

PROFESOARĂ, S. LĂPUȘNA: „Ideea e că suportăm cheltuieli, pentru că școala nu poate asigura nicidecum câte 4-5 măști pe zi. Nu e real. Pentru cazurile în care cineva o uită acasă”.

Nu am reușit să discutăm cu administrația școlii, pentru o reacție. La numărul afișat public nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Nici ministrul Educației, Igor Șarov, nu ne-a răspuns la telefon, pentru a ne spune câte școli au beneficiat de echipamente de protecție. Acum două zile, ministerul însă a comunicat că, prin ședință de Guvern, vor fi alocate 31 de milioane de lei pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățământ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram