/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Andrei Năstase și Renato Usatîi, primii care au colectat semnăturile necesare. La ce etapă sunt ceilalți candidați

07 septembrie 2020, ora 21:20

Andrei Năstase și Renato Usatîi sunt primii, care au colectat semnăturile necesare pentru a fi înregistrați în calitate de candidați la alegerile prezidențiale. Cei doi s-au prezentat astăzi la Comisia Electorală Centrală, pentru a depune listele cu semnături. Între timp, ceilalți pretendenți la fotoliul de președinte și-au instalat corturi în mai multe regiuni ale țării, pentru a aduna semnături.

Primul care s-a grăbit să se prezinte la CEC, pentru depunerea listelor de subscripție, a fost liderul Platformei Demnitate și Adevăr. Deși numărul necesar e de 15 mii, Andrei Năstase spune că a reușit să adune circa 25.500 de semnături.

ANDREI NĂSTASE, LIDER PLATFORMA DA: „Bineînțeles că ne-am propus să atragem alături de noi tot ce este mai bun. MUSCA 01:50-01:58 Cred că a venit timpul ca, prin vot, să dăm o lovitură actualei guvernări”. 

Ulterior, și-a făcut apariția liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Potrivit lui, au fost colectate mai mult de 24 de mii de semnături. Chiar și așa, acesta s-a prezentat cu jumătate de oră mai târziu, decât era programat.

RENATO USATÎI, LIDER „PARTIDUL NOSTRU”: „De ce ați întârziat? Vă spun sincer, căutam ștampila de la partid cu toți colegii de la oficiu. Vreau să mulțumesc colegilor din țară, la toți cetățenii care au semnat”.

Între timp, ceilalți candidați continuă să adune semnături. Pentru aceasta, partidele își instalează corturi în diferite regiuni din țară. Astăzi, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt colecta semnături Partidul Unității Naționale.

„ Bună ziua! Vă rog să ne susțineți cu o semnătură. – Mulțumesc. – Nu sunt receptivi, pentru că sunt foarte dezamăgiți. Așa o stare ca anul acest nu a fost”.

„Avem timp să ne mai gândim. O să mă hotărăsc”.

Chiar dacă și-au pus semnătura, unii nu au putut să ne spună nimic despre candidat.

„Ce știți despre Octavian Țîcu? Cum ce știm? Poate a face ceva”.

„Am semnat pentru că este activ”.

OCTAVIAN ȚÂCU, LIDER PUN: „Câte semnături aveți până acum? Avem un raion integru deja. La Ungheni avem deja 1000. Vom avea seara o estimare totală. Pentru că noi ne-am înregistrat vineri”.

La doar câțiva metri, colectau semnături și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Nici aici trecătorii nu se înghesuiau la cort.

„Nu vă fură semnatarii? Nu. Nu avem nicio problemă. Câte semnături mai aveți de adunat? Astăzi reușim să terminăm”.

„O consider că-i pentru popor. Și sinceră”.

„Ce anume v-a făcut să aveți încredere? Ceea ce spunea la televizor. Ce promisiuni a făcut?  Nu pot să spun acum așa cum ea le descrie”.

ANDREI SPÎNU, SECRETAR, PAS: „La moment, nu am contabilizat toate semnăturile. În următoarele săptămâni, neapărat vom depune semnăturile colectate de colegii noștri”.

În plin proces de colectare a semnăturilor sunt și ceilalți candidați.

TUDOR DELIU, LIDER PLDM: Procesul de colectare este în toi. Cred că, până la sfârșitul săptămânii, le vom depune, dar nu pot să vă spun o dată.

DORIN CHIRTOACĂ, MEMBRUL „MIȘCĂRII UNIREA”: Este un proces dificil, din cauza pandemiei. Noi am început de două zile. La ora actuală, putem vorbi despre câteva mii.

Nu am reușit să discutăm cu candidatul Partidului Pro Moldova, Andrian Candu, dar colegul său de partid, Sergiu Sîrbu, a precizat că în această săptămână procesul de colectare ar putea fi încheiat.

SERGIU SÎRBU, MEMBRUL „PRO MOLDOVA”: Nu avem ca scop să depunem cât mai repede. Scopul este să avem o campanie cât mai transparentă.

Ieri, și Partidul Șor și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale din toamnă. Este vorba despre Violeta Ivanov, fostă comunistă, democrată, iar de câteva luni, membră a Partidului Șor. Grupurile de inițiativă pot colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram