/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Studiu: Spania se confruntă cu al doilea val al epidemiei, care ar putea ajunge în restul Europei

07 septembrie 2020, ora 14:03

Spania trece deja printr-un „al doilea val” al epidemiei de COVID-19, care ar putea ajunge în restul Europei în următoarele zile, avertizează un studiu efectuat de un spital şi de o universitate din regiunea spaniolă Catalonia (nord-est), informează EFE și Digi24.ro.

Spitalul Universitar Germas Trias i Pujol” din Badalona (Barcelona) şi Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) au trimis Comisiei Europene studiul, datat 2 septembrie şi despre a cărui existenţă s-a aflat duminică, scrie Agerpres.

Cele două instituţii explică faptul că „efectul barurilor şi restaurantelor ar putea avea repercusiuni uriaşe în evoluţia epidemiilor”, unde măsurile preventive – cum ar fi distanţarea fizică şi folosirea măştii de protecţie – se respectă mult mai puţin decât în alte circumstanţe.

Purtând titlul „Analize şi previziuni referitoare la COVID-19 pentru UE-EFTA-Regatul Unit şi alte ţări”, studiul avertizează autorităţile europene că momentul actual este crucial pentru a stopa un al doilea val şi că, în caz contrar, s-ar putea reveni la o situaţie similară lunii martie, când contagierea cu coronavirus s-a răspândit necontrolat.

Anchetatorii se întreabă de ce Spania ocupă primul loc în al doilea val în ceea ce priveşte numărul de cazuri de infectare, fiind vorba despre o ţară cu temperaturi ridicate pe timpul verii, unde oamenii petrec mult timp în exterior, unde rata infectărilor este de 20 de ori mai scăzută decât în spaţiile închise.

Răspunsul este că Spania a ridicat restricţiile de circulaţie, îndeosebi în provincii, înaintea altor ţări din Uniunea Europeană, într-un moment în care „rata cazurilor pozitive ar fi putut fi de trei ori mai mare decât cifrele detectate oficial”, iar activitatea socială a crescut semnificativ, potrivit cercetătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram