/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Incendiu de proporții la Orheiul Vechi. Au ars opt hectare de arbori și arbuși

missing
07 septembrie 2020, ora 13:24

Un incendiu de proporții a izbucnit pe teritoriul Rezervaţiei Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, în localitatea Butuceni, în după-amiaza zilei de 6 septembrie. Au ars peste opt hectare de vegetație, arbori și arbuști, dar cu efortul pompierilor focul a fost stins.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat către ora 15:16. La fața locului au intervenit două echipaje de salvatori care au reușit localizarea arderii fără ca aceasta să obțină răspândire. Focarul a fost lichidat la ora 17:23, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Reprezentanții rezervației spun că incendiul, cel mai probabil, a izbucnit din cauza neglijenței turiștilor care folosesc focul deschis în zone unde acesta este interzis. Astfel, accesul vizitatorilor în zonele cu risc sporit de incendiu va fi restricționat. Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu folosească focul deschis.

În ultimele 24 de ore, pompierii au lichidat 26 de focare de ardere în mai multe localități din țară. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teretoriale, pompierii au fost solicitați pentru a stinge focare de vegetație uscată în raioanele Ungheni, Orhei, Telenești, Basarabeasca, Bălți, Nisporeni, Dondușeni, Rezina, Soroca, Fălești și în municipiul Chișinău. Astfel, flăcările au nimicit 15 hectare de iarbă uscată în localitatea Trifești, raionul Rezina, nouă hectare în raionul Ungheni și un hectar în localitatea Cruzești din municipiul Chișinău.

În contextul prevenirii incendiilor cu caracter natural IGSU atenționează repetat populația despre riscul nerespectării regulilor antiincendiare în condiții de umiditate redusă și vânt. Focarele de ardere se pot extinde cu repeziciune și se pot transforma în incendii de proporții, afectând spații forestiere, terenuri agricole, precum și sectorul locativ. Pompierii îndeamnă cetățenii să nu aprindă gunoiul, vegetația uscată, dar și să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze la Serviciul 112.

Menționăm că, până pe 12 septembrie, este valabilă avertizarea emisă de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) – cod galben de pericol excepțional de incendiu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram