Seceta prelungită din acest an a înnămolit râurile și lacurile din țară. Pentru că unele dintre ele au rămas fără apă, grămezi de pește mort zac pe fundul acestora. Mai mult ca atât, apa dispare din fântâni și izvoare. Oamenii se arată îngrijorați și spun că situația este una dezolantă. Codul portocaliu de secetă va dura încă cel puțin o săptămână, ne spun meteorologii.

LILIA CARAUȘ, REPORTERĂ TV8: „Cei care au venit zilele trecute la acest lac, au avut marea surprindere să găsească acest tablou saharian. Dacă pe timpuri, pescarii stătea acolo pe mal de unde pescuiau, acum grămezi de pește urât mirositoare zac pe fundul lacului.

Iar tabloul dezolant nu este singurul de acest fel. Pe șoseaua Chișinău-Bălți, o bună parte dintre iazuri au secat. Aceeași situație este și în satele din raionul Ialoveni. Seceta continuă a scufundat în nămol zeci de lacuri și râuri, iar situație îi îngrijorează pe oamenii de la țară.

Totu-i uscat, nu avem nimic, nici porumb, nici fasole, nici apă nu avem în fântâni. Ne ducem departe, ne dor picioarele, nu putem aduce, nu putem căra”.

Totul cumpărăm, parcă suntem la etaj, ori la etaj, ori la sat, e la fel. Ce să facem… Iată avem câte 60 de ani, dar n-am întâlnit așa situație

Această femeie, din Văsieni, nu are apă. Așa că singura soluție este izvorul de peste drum. Dar și acolo, este nevoită să stea și câte o oră, pentru a-și umple căldările.

ANASTASIA CARAJA: „Mai repede era, ședeai 2-3 minute, căldare era plină, dar acum trebuie să aștepți jumătate de oră, dar dacă ai două căldări trebuie să stai o oră”.

Femeia își amintește că au fost zile în care debitul de apă era și mai mic. Totuși, e mulțumită că are măcar această alternativă.

ANASTASIA CARAJA: „Altă soluție nu-i, așteptăm să curgă apa. Seceta-i mare, apă nu-i, pentru animale, pentru mâncare”.

Tot în așteptarea izvorârii apei l-am găsit și pe Victor Meșină, care a venit la această fântână cu cisterna. Bărbatul are nevoie de cantități mari de apă, pentru a-și salva via pe care seceta, spune el, o compromite ușor.

VICTOR MEȘINĂ: „Da, mai multă apă era, două inele din astea, dar acum e puțin. Cu patru metri a scăzut. Demult nu am văzut așa, să scadă iazurile, să scadă fântânile”.

În această mahala din Ruseștii Noi, fântânile au secat demult, iar singura soluție pentru săteni este fântâna arteziană. Dar, colac peste pupăză, în aceste zile, s-a defectat pompa. Așa că apă la robinet nu avea astăzi nici Gheorghe Rusu. Noroc de rezervele pe care le face în prealabil.

GHEORGHE RUSU: „Când apare apa, punem într-un vas mai multă apă și-apoi așteptăm. Dacă se întâmplă că nu-i, folosim cu rezervă”.

Cei de la Serviciul Hidromoteorologic de Stat spun că, dacă în următoarea perioadă nu vom avea ploi, în unele zone ale țării am putea ajunge la cod roșu de secetă hidrologică.

VALENTINA CEREȘ, ȘEFĂ, DEPARTAMENTUL PROGNOZE: „Lipsa precipitațiilor de lungă durată, temperaturile ridicate, evaporația, favorizează apariția acestui fenomen”.

Autoritățile îi mai îndeamnă pe oameni să folosească resursele de apă cât mai rațional.

VALENTINA CEREȘ, ȘEFĂ, DEPARTAMENTUL PROGNOZE: „Adesea ne confruntăm cu situația că populația nu-și dă seama ce înseamnă aceste resurse de apă și cât sunt ele de vulnerabile”.

Meteorologii au emis și un cod galben de pericol de incendiu, până sâmbătă.

Reporter: LILIA CARAUȘ
Imagini: SERGIU CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!