/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Recolta de semințe, compromisă. În acest an, producția de floarea-soarelui este de două ori mai mică

missing
08 septembrie 2020, ora 20:46

Seceta prelungită din acest an a tăiat mai mult de jumătate din recolta de floarea-soarelui. Agricultorii spun că acest an vine cu totaluri triste. Dacă în anii trecuți, de pe un singur hectar se strângea și câte două tone de semințe, în această toamnă producția este de două ori mai mică. Cei de la Ministerul Agriculturii spun că, în pofida recoltei modeste, securitatea alimentară nu este în pericol.

Pe acest teren din apropierea satului Pohrebeni, raionul Orhei, zgomotul combinei se aude de câteva zile. Agricultorii își strâng munca de peste an, doar că totalurile sunt descurajatoare.

Vladimir Malic trudește pe câmpurile din Orhei mai mult de un deceniu, iar un an agricol atât de prost nu-și amintește să fi fost.

VLADIMIR MALIC, ȘOFER COMBINĂ: „Cât de puțin, dar trebuie să o strângem toată, e măruntă, dar este. E al 13-lea an de când muncesc, dar așa ceva încă nu am văzut”.

Dacă în anii trecuți, se reușea obținerea unei recolte de cel puțin două tone la hectar, în acest an producția abia de urcă la 800 de kg. În sudul țării, aceasta este și mai mică – în jur de 300 de kg de pe un hectar, ne arată datele Biroului de Statistică.

SIMION DOROȘ, AGRICULTOR: „Mult am în agricultură, dar așa an ca anul acesta nu a fost niciodată. Mai ploua câte un pic, dar anul acesta practic am avut o ploaie primăvara și cu asta s-a terminat”.

Agricultorul mai povestește că, din cauza vremii capricioase, întârzie și lucrările agricole de toamnă, care ar fi trebuit să înceapă deja.

SIMION DOROȘ, AGRICULTOR: „Vrem să arăm, nu reușim din cauza secetei. Cât de cât mai discuim, mai prelucrăm, pregătim măcar de semănat dacă va fi posibilitate. Sper cât de târziu ceva o să semănăm”.

Cei de la Ministerul Agriculturii spun că, în acest an, producția totală a semințelor de floarea-soarelui va fi în jur de 421 de mii de tone.

GHENADIE RUSU, CONSULTANT DIRECȚIE, MINISTERUL AGRICULTURII: „Securitatea alimentară nu este pusă în pericol, întrucât recolta globală va acoperi necesarul de materie primă pentru ulei”.

Ceea ce înseamnă cu cel puțin 50 la sută mai puțin decât recolta din anul trecut, care a fost de circa 811 mii de tone de semințe de floarea-soarelui.

Reporter: Lilia CARAUȘ
Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram