Seceta prelungită din acest an a tăiat mai mult de jumătate din recolta de floarea-soarelui. Agricultorii spun că acest an vine cu totaluri triste. Dacă în anii trecuți, de pe un singur hectar se strângea și câte două tone de semințe, în această toamnă producția este de două ori mai mică. Cei de la Ministerul Agriculturii spun că, în pofida recoltei modeste, securitatea alimentară nu este în pericol.

Pe acest teren din apropierea satului Pohrebeni, raionul Orhei, zgomotul combinei se aude de câteva zile. Agricultorii își strâng munca de peste an, doar că totalurile sunt descurajatoare.

Vladimir Malic trudește pe câmpurile din Orhei mai mult de un deceniu, iar un an agricol atât de prost nu-și amintește să fi fost.

VLADIMIR MALIC, ȘOFER COMBINĂ: „Cât de puțin, dar trebuie să o strângem toată, e măruntă, dar este. E al 13-lea an de când muncesc, dar așa ceva încă nu am văzut”.

Dacă în anii trecuți, se reușea obținerea unei recolte de cel puțin două tone la hectar, în acest an producția abia de urcă la 800 de kg. În sudul țării, aceasta este și mai mică – în jur de 300 de kg de pe un hectar, ne arată datele Biroului de Statistică.

SIMION DOROȘ, AGRICULTOR: „Mult am în agricultură, dar așa an ca anul acesta nu a fost niciodată. Mai ploua câte un pic, dar anul acesta practic am avut o ploaie primăvara și cu asta s-a terminat”.

Agricultorul mai povestește că, din cauza vremii capricioase, întârzie și lucrările agricole de toamnă, care ar fi trebuit să înceapă deja.

SIMION DOROȘ, AGRICULTOR: „Vrem să arăm, nu reușim din cauza secetei. Cât de cât mai discuim, mai prelucrăm, pregătim măcar de semănat dacă va fi posibilitate. Sper cât de târziu ceva o să semănăm”.

Cei de la Ministerul Agriculturii spun că, în acest an, producția totală a semințelor de floarea-soarelui va fi în jur de 421 de mii de tone.

GHENADIE RUSU, CONSULTANT DIRECȚIE, MINISTERUL AGRICULTURII: „Securitatea alimentară nu este pusă în pericol, întrucât recolta globală va acoperi necesarul de materie primă pentru ulei”.

Ceea ce înseamnă cu cel puțin 50 la sută mai puțin decât recolta din anul trecut, care a fost de circa 811 mii de tone de semințe de floarea-soarelui.

Reporter: Lilia CARAUȘ
Imagini: Sergiu CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!