A fost protest în fața Ambasadei Republicii Belarus. Membrii unei platforme naționale au cerut autorităților de la Minsk eliberarea activiștilor civici belaruși din închisoare și încetarea represiunilor. În semn de solidarizare cu aceștia, manifestanții de la Chișinău s-au îmbrăcat în alb. Reprezentanții ambasadei nu au ieșit în fața protestatarilor.

“Rușine, rușine.”

Cu pancarte în mâini și îmbrăcați în alb, manifestanții s-au adunat în fața ambasadei. Oamenii și-au arătat îngrijorarea față de reținerilor ce au loc în Belarus.

“Am venit aici ca să susținem poporul belarus care protestează împotriva unui regim autoritar, care nu se vrea plecat chiar dacă majoritatea își dorește, care contraface rezultatele alegerilor.”

“Sunt aici să-mi exprim solidaritatea față de colegii din Belarus care astăzi sunt arestați, intimidați.”

Text: Manifestanții au mai cerut ca toți activiștii civici, care au fost arestați în urma protestelor față de realegerea lui Aleksandr Lukașenko, să fie eliberați, iar în țară să fie organizate alegeri repetate.

“Să se oprească acest genocid asupra oamenilor din societatea civilă asupra celor care au protestat care își cer drepturi și alegeri libere.”

„Aceasta este o demonstrație a puterii regimului împotriva cetățenilor săi, așa președinte nu trebuie să mai fie.”

Reprezentanții Ambasadei Republicii Belarus nu au venit deocamdată cu o reacție. Protestele continuă la Minsk și în alte orașe mari de aproape o lună, de la alegerile de pe 9 august, pe care Alexandr Lukașenko le-a câștigat cu 80% din voturi. Sute de manifestanți au fost reținuți și torturați. Corectitudinea alegerilor a fost contestată de Uniunea Europeană.

Marţi, o cunoscută lideră a opoziţiei, Maria Kolesnikova, şi-a rupt paşaportul pentru a nu putea fi forţată să treacă graniţa în Ucraina după ce a fost răpită de pe stradă la Minsk, au spus doi dintre aliaţii săi.

Consiliului de Coordonare al opoziţiei încearcă să obţină un dialog cu liderul Aleksandr Lukaşenko în legătură cu ceea ce consideră a fi alegerile prezidenţiale falsificate de la începutul lunii august, în urma cărora a izbucnit o amplă mişcare de protest împotriva veteranului preşedinte al ţării.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!