/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Serbia renunţă la participarea sa la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus

09 septembrie 2020, ora 23:35

Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană la care aspiră să adere, a anunţat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, relatează Agerpres.ro.

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE dar care întreţine legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite „Fraternitatea slavă 2020” în Belarus.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarus”, a declarat ministrul.

Serbia, care este neutră pe plan militar, a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene” şi va suspenda în consecinţă participarea sa la exerciţiile militare cu toţi partenerii săi timp de şase luni, a adăugat el.

Serbia şi Belarus întreţin relaţii amicale, Belgradul primindu-l în decembrie pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Serbia doreşte însă şi să adere la UE şi a fost complimentată în august de ambasadorii occidentali atunci când a susţinut o declaraţie a UE care critica alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Manevrele militare ar fi trebuit să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldaţi într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăţi a lunii septembrie, potrivit Ministerului belarus al Apărării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram