/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Stoianoglo, despre dosarul furtului miliardului: „În viitorul apropiat vor fi înaintate acuzații și beneficiarilor finali”

missing
09 septembrie 2020, ora 09:20

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că în viitorul apropiat vor fi înaintate acuzații beneficiarilor finali ai furutului miliardului. Este vorba despre companii care nu se află în jurisdicția Republicii Moldova. Potrivit lui, o parte din companiile off-shore pe conturile cărora au fost transferate mijloace financiare sunt încă active și vor fi urmărite tranzacțiile și activele acestora.

Șeful Procuraturii a declarat aseară, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că a examinat și raportul Comisiei parlamentare formate anul trecut, care i-au cerut Procuraturii să inițieze urmărirea penală față de patru foști funcționari de rang înalt – fostul premier Iurie Leancă, ex-directorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, fostul ministru al Economiei Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu.

În raport cu aceste persoane, dar și referitor la membrii Comitetului Național de Stabilitate Financiară, Consiliului de supraveghere al BNM, anumite persoane cu răspundere din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei… noi examinăm în ce măsură sunt responsabili, are loc acumularea de probe”, a declarat Stoianoglo.

Stoianoglo a menționat că până la sfârșitul anului va fi formulată o acuzație finală concretă față de funcționari de rangul doi din cadrul Băncii Naționale. Procurorul s-a referit la șefi de departamente care, în opinia lui, „au contribuit la faptul ca în sfera bancară să aibă loc tot felul de mașinații”.

Totodată, procurorul general susține că din cauza tranzacțiilor interbancare care au fost efectuate statul a pierdut minim trei miliarde de lei și acest lucru nu a fost cercetat de nimeni.

Din păcate, examinarea dosarului a avut loc într-o direcție incorectă. Mai mult, acest lucru s-a făcut intenționat și procurorii care au cercetat cazul intenționat pe baza unor dovezi false. Ei au falsificat urmărirea penală care a avut loc până acum. De aceea, pe furtul miliardului nu au fost până acum nici figuri care să fie atrase la răspundere, nici o recuperarea reală a prejudiciului”, a declarat Stoianoglo.

Totuși, o parte din acești procurori și acum lucrează la dosarul furtului miliardului, dar ei sunt monitorizați și examinează împreună cu alți angajați ai Procuraturii.

Alexandr Stoianoglo susține că procesul de examinare a furtului miliardului va dura încă mai mulți ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram