Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că în viitorul apropiat vor fi înaintate acuzații beneficiarilor finali ai furutului miliardului. Este vorba despre companii care nu se află în jurisdicția Republicii Moldova. Potrivit lui, o parte din companiile off-shore pe conturile cărora au fost transferate mijloace financiare sunt încă active și vor fi urmărite tranzacțiile și activele acestora.

Șeful Procuraturii a declarat aseară, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că a examinat și raportul Comisiei parlamentare formate anul trecut, care i-au cerut Procuraturii să inițieze urmărirea penală față de patru foști funcționari de rang înalt – fostul premier Iurie Leancă, ex-directorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, fostul ministru al Economiei Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu.

În raport cu aceste persoane, dar și referitor la membrii Comitetului Național de Stabilitate Financiară, Consiliului de supraveghere al BNM, anumite persoane cu răspundere din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei… noi examinăm în ce măsură sunt responsabili, are loc acumularea de probe”, a declarat Stoianoglo.

Stoianoglo a menționat că până la sfârșitul anului va fi formulată o acuzație finală concretă față de funcționari de rangul doi din cadrul Băncii Naționale. Procurorul s-a referit la șefi de departamente care, în opinia lui, „au contribuit la faptul ca în sfera bancară să aibă loc tot felul de mașinații”.

Totodată, procurorul general susține că din cauza tranzacțiilor interbancare care au fost efectuate statul a pierdut minim trei miliarde de lei și acest lucru nu a fost cercetat de nimeni.

Din păcate, examinarea dosarului a avut loc într-o direcție incorectă. Mai mult, acest lucru s-a făcut intenționat și procurorii care au cercetat cazul intenționat pe baza unor dovezi false. Ei au falsificat urmărirea penală care a avut loc până acum. De aceea, pe furtul miliardului nu au fost până acum nici figuri care să fie atrase la răspundere, nici o recuperarea reală a prejudiciului”, a declarat Stoianoglo.

Totuși, o parte din acești procurori și acum lucrează la dosarul furtului miliardului, dar ei sunt monitorizați și examinează împreună cu alți angajați ai Procuraturii.

Alexandr Stoianoglo susține că procesul de examinare a furtului miliardului va dura încă mai mulți ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!