/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Poama nimănui. În Capitală s-a deschis târgul de poamă, însă cumpărători nu prea sunt

missing
09 septembrie 2020, ora 20:35

Copți și aromați, strugurii nu sunt solicitați. Ca în fiecare an, în Capitală se organizează un târg de poamă, unde pot veni agricultori din toată țara. Dar, la o lună de la deschidere, aici am găsit doar patru comercianți. Ne-au spus că poamă e puțină, așa că unii nici nu văd rostul să vină. Cel mai probabil, aceștia vor pleca acasă cu lăzile pline, pentru că nici cumpărători nu sunt.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Dacă anul trecut agricultorii își expuneau marfa până la capătul acestui drum, pe o parte și pe alta, atunci astăzi am zărit doar patru comercianți. Spun că marfă e cu 50% mai puțină decât anul trecut. Și cumpărătorii rar pășesc pe aici”.

Acest viticultor spune că, pentru prima dată, vede târgul atât de pustiu. Anul trecut, aici stăteau zeci de vânzători, iar cumpărătorii roiau grăbiți printre rânduri. Acum, bărbatul a vândut doar 200 de kg, iar acasă via e încă plină de struguri.

GHEORGHE CIORICI, VITICULTOR, NISPORENI:Față de anul trecut e cu mult mai mică, undeva la 50-60%. -Nu văd niciun cumpărător. -Apar, dar ca la început”.

Și cumpărătorii spun că nu prea este ofertă. În schimb, prețurile au crescut și pornesc de la 6 lei pentru un kilogram.

Nu prea este din ce să alegi. Aici e mai ieftin, în alte locuri mai scump, cred că puțini cunosc”.

Fără griji însă stau comercianții de butoaie.

VICTOR, COMERCIANT:Moldovanul fără vin nu o să rămână. Ca de obicei, găsește soluții. Sper să fie bine”.

Responsabilii spun că târgul e deschis încă din 15 august, dar timp de o lună practic a stat pustiu. Aceștia speră că oamenii vor veni mai târziu, când se vor coace și alte soiuri de poamă.

IRINA GHIRGHILIJIU, ADMINISTRATOAREA PIEȚEI:De săptămâna viitoare am înțeles că apar soiurile care se culeg mai târziu, precum Cabernet, Sauvignon”.

Și agricultorii de la piața angro au spus că lucrurile stau la fel de prost. Cumpărătorii lipsesc, astfel că tonele de struguri riscă să fie vândute la fabrici, aproape degeaba, cu doar 2 lei pentru un kilogram.

Nu a fost apă, ploi, e foarte slabă la calitate. Nu se vinde nici atât, cât de mică nu ar fi. Lumea nu o să jertfească bani pentru niște poamă”.

Târgul de poamă va fi deschis până pe 1 noiembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram