Copți și aromați, strugurii nu sunt solicitați. Ca în fiecare an, în Capitală se organizează un târg de poamă, unde pot veni agricultori din toată țara. Dar, la o lună de la deschidere, aici am găsit doar patru comercianți. Ne-au spus că poamă e puțină, așa că unii nici nu văd rostul să vină. Cel mai probabil, aceștia vor pleca acasă cu lăzile pline, pentru că nici cumpărători nu sunt.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Dacă anul trecut agricultorii își expuneau marfa până la capătul acestui drum, pe o parte și pe alta, atunci astăzi am zărit doar patru comercianți. Spun că marfă e cu 50% mai puțină decât anul trecut. Și cumpărătorii rar pășesc pe aici”.

Acest viticultor spune că, pentru prima dată, vede târgul atât de pustiu. Anul trecut, aici stăteau zeci de vânzători, iar cumpărătorii roiau grăbiți printre rânduri. Acum, bărbatul a vândut doar 200 de kg, iar acasă via e încă plină de struguri.

GHEORGHE CIORICI, VITICULTOR, NISPORENI:Față de anul trecut e cu mult mai mică, undeva la 50-60%. -Nu văd niciun cumpărător. -Apar, dar ca la început”.

Și cumpărătorii spun că nu prea este ofertă. În schimb, prețurile au crescut și pornesc de la 6 lei pentru un kilogram.

Nu prea este din ce să alegi. Aici e mai ieftin, în alte locuri mai scump, cred că puțini cunosc”.

Fără griji însă stau comercianții de butoaie.

VICTOR, COMERCIANT:Moldovanul fără vin nu o să rămână. Ca de obicei, găsește soluții. Sper să fie bine”.

Responsabilii spun că târgul e deschis încă din 15 august, dar timp de o lună practic a stat pustiu. Aceștia speră că oamenii vor veni mai târziu, când se vor coace și alte soiuri de poamă.

IRINA GHIRGHILIJIU, ADMINISTRATOAREA PIEȚEI:De săptămâna viitoare am înțeles că apar soiurile care se culeg mai târziu, precum Cabernet, Sauvignon”.

Și agricultorii de la piața angro au spus că lucrurile stau la fel de prost. Cumpărătorii lipsesc, astfel că tonele de struguri riscă să fie vândute la fabrici, aproape degeaba, cu doar 2 lei pentru un kilogram.

Nu a fost apă, ploi, e foarte slabă la calitate. Nu se vinde nici atât, cât de mică nu ar fi. Lumea nu o să jertfească bani pentru niște poamă”.

Târgul de poamă va fi deschis până pe 1 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!