/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

A fost inițiată o petiție online adresată comunității internaționale în cazul expulzării profesorilor turci. Ce solicită autorii

missing
10 septembrie 2020, ora 12:26

Cetățenii sunt îndemnați să semneze o petiție adresată comunității internaționale de către societatea civilă din Republica Moldova în cazul expulzării celor șapte profesori turci în toamna anului 2018. Semnatarii cer ca mai multor demnitari care au tangență cu acest caz să le fie interzisă deplasarea în Uniunea Europeană și alte state, să le fie sechestrate bunurile de peste hotare și blocate tranzacțiile financiare. 

Petiția este adresată Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii, Elveției, Norvegiei, Japoniei, Ucrainei și Georgiei. Este vorba despre următoarele persoane:

– Vasile Botnari, șeful Serviciului de Securitate și Informații din Republica Moldova în momentul crimei. Domnul Botnari a pledat vinovat pentru această infracțiune (conform procurorului general Stoianoglo) și se spune că ar ordona și coordona în mod direct întreaga operațiune.

– Andrian Candu, președintele al Parlamentului la acel moment. Inițiatorii petiției sunt de părere că Parlamentul sub conducerea lui Andrian Candu nu a reușit să supravegheze funcționarea Serviciului de Securitate și Informații (SIS) și să investigheze infracțiunea.

· Olga Poalelungi, șefa Biroului pentru migrație și azil din Republica Moldova pe atunci, cea care a participat la operațiune prin eliberarea documentelor justificative.

· Pavel Filip, prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova în toamna anului 2018. Șeful Guvernului, sub autoritatea căruia funcționa Biroul pentru migrație și azil din Moldova, nu a reușit să supravegheze funcționarea Biroului pentru migrație și azil și să investigheze crima, spun autorii petiției.

· Alexandr Stoianoglo, procuror general al Republicii Moldova din 2019. Sub îndrumarea sa, Parchetul nu a asigurat transparența procesului de justiție asupra autorului acestei infracțiuni, nu a adus în fața justiției pe toți cei angajați și nu a solicitat și insistă asupra pedepsei adecvate pentru autor, sunt de părere semnatarii.

Amintim că, Republica Moldova a fost condamnată în septembrie 2019 la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați. Procurorul General Alexandru Stoianoglo a spus luni la „Politica” Nataliei Morari că fostul șef al Serviciul de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari a fost condamnat acum o lună la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO, însă, de fapt, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci. O confirmă hotărârea instanței de judecată publicată astăzi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram