/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Maraton neobișnuit la Chișinău. Zeci de sportivi amatori vor alerga 35 de ore fără întrerupere

missing
11 septembrie 2020, ora 17:42

Câteva zeci de sportivi amatori vor alerga fără întrerupere 35 de ore pentru a sensibiliza opinia publica asupra problemei protecției stratului de ozon. Maratonul va fi organizat cu ocazia împlinirii în luna septembrie a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon.

Sportivii vor îndemna conumatoriii să renunțe pe durata acestui maraton la utilizarea aparatelor de aer condiționat, unele dintre cele mai nocive pentru stratul de ozon. Pentru a respecta condițiile de securitate antiepidemică, concomitent, pe același traseu se vor afla doar câțiva alergători.

Primii sportivi vor ieși la linia de start, azi, pe 11 septembrie la ora 20.00. Prin intermediul acestui eveniment, sportivii amatori vor să atragă atenția opiniei publice asupra necesității depunerii eforturilor comune pentru protecția stratului de ozon. Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) în anul 1996. Ratificând Convenţia, Protocoalele şi modificările aferente, Republica Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei.

Ziua Mondială a Ozonului este sărbătorită anual, pe 16 septembrie,

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram