Un borcan cu ardei marinați în schimbul unei speranțe pentru bolnavii incurabili. Este vorba despre campania „Foc Marinat”, inițiată de mai mulți voluntari de la noi, care în aceste zile pregătesc 1000 de borcane cu delicii. Acestea vor fi în curând vândute, iar banii vor merge pentru a asigura îngrijirile paliative, adică un șir de măsuri, care ameliorează suferința bolnavi de cancer sau alte maladii grave.

Usturoi, condimente, sare, oțet și 150 de kg de ardei iuți. Oficiul organizației de caritate Hospices of Hope Moldova s-a transformat astăzi într-o bucătărie imensă.

„Avem foarte multe comenzi deja. Anul trecut au fost 100, acum o să fie 1000. Vom face o serie de borcănașe mai iuți decât mediu, pentru iubitorii de iute”, a spus Sergiu, inițiatorul campaniei.

Întrucât e nevoie de mai multe mâini de ajutor, la tăiat ardei am găsit-o și pe Irina, studentă în anul întâi, care spune că nu a putut să nu se implice, știind că astfel poate contribui la ușurarea vieților a zeci de bolnavi incurabili.

„E o campanie de caritate care ar prinde bine în RM și astfel de inițiative trebuie promovate și trebuie ajutați de către voluntari, societatea civilă”, a spus Irina, voluntară.

Voluntarii spun că este mult de lucru, așa că au petrecut la bucătăria improvizată aproape o zi.

„Un pic acest ardei picant ne-a activat, e foarte plăcut”, a spus Victoria, voluntară.

Borcanele cu ardei marinați urmează să fie vândute doritorilor, iar din banii adunați, organizația va asigura pacienții cu îngrijire paliativă.

„În momentul în care o persoană diagnosticată de cancer nu se mai poate vindeca, pentru a-i ameliora durerea și toată starea acestei persoane care urmează să decedeze, intervine medicina paliativă. Ca ultima sută de metri să fie trăită cu demnitate și fără durere”, a menționat Raluca Munteanu, country manager Hospice of Hope Moldova.

Îngrijirea unui pacient incurabil este extrem de costisitoare, întrucât este inclusă asistența medicală, medicamentele, transportul, consilierea psihologică și altele. Astfel, prețul unui borcan pornește de la 100 de lei, dar oamenii pot dona și mai mult.

„Noi nu-l vindem, nu este o vânzare tradițională, noi îl oferim drept cadou pentru acea donație pe care îl fac donatorii de iute”, a spus inițiatorul campaniei.

Borcanele vor fi comercializate începând cu luna octombrie. Lunar, peste 200 de persoane beneficiază de îngrijirea paliativă, oferită de organizația de caritate. Hospices of Hope finanțează circa 60 la sută din costul tratamentului, cealaltă parte a fondurilor fiind oferită de către Centrul Național de Asigurări Medicale. În Moldova, anual, sunt 25 de mii de persoane care au nevoie de îngrijire paliativă, fie la domiciliu, fie în staționar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!