/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Guvernul ba, Parlamentul da! Deputații au aprobat în lectură finală proiectul privind indemnizațiile de 16 mii de lei pentru medici

missing
11 septembrie 2020, ora 21:12

După ce, săptămâna trecută, Guvernul a anulat indemnizația de 16 mii de lei pentru medici și polițiștii care s-au infectat de coronavirus la locul de muncă, astăzi Parlamentul a aprobat proiectul în lectură finală. Acesta face parte din pachetul de măsuri pentru susținerea cadrelor didactice și agricultorilor, în contextul pandemiei de COVID-19 și a secetei.

Indemnizația de 16 mii de lei a fost anulată de Guvern săptămâna trecută, fapt care a trezit indignarea societății civile, dar și opoziției. Astăzi însă cu votul a 74 de deputați, proiectul a fost aprobat.

Comisia a susținut amendamentul respectiv. -Deci medicii vor primi indemnizația de 16 mii de lei? – exact și nu doar medicii”.

Ne bucurăm că inițiativa Pro-Moldova și a altor colegi legată de 16 mii de lei a rămas în vigoare, în pofida faptului că Guvernul a data viz negativ”, a spus deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.

Sper că doar a fost o eroare tehnică, pentru care s-a dat aviz negativ de la Guvern”, a spus deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Totodată, au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu se limitează volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere. Aceste prevederi vor viza peste 3900 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Astfel, în cazul insuficienței de cadre, conducătorii instituțiilor de învățământ pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadre didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. De asemenea, este modificată Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. Acestea se referă la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte condiții climaterice nefavorabile. Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA. De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul, până la 31 decembrie 2020, asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram