/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Reporterul TV8, Cătălin Goria a donat astăzi plasmă, după ce s-a tratat de coronavirus. „Pe noi nu ne costă nimic”

missing
11 septembrie 2020, ora 22:21

Doar jumătate dintre persoanele eligibile să doneze plasmă convalescentă o fac, după ce s-au tratat de Covid-19. Plasma, recoltată la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, este utilizată practic imediat, astfel că stocurile se rețin în depozite doar 2-3 zile. Pentru că numărul cazurilor de infectare este în continuă creștere, cererea de componente sanguine este foarte mare. Un singur donator poate salva cel puțin trei vieți. Astfel că și astăzi am surprins câțiva bărbați donând plasmă. Printre ei a fost și colegul meu, reporterul Cătălin Goria, care acum o lună s-a infectat, dar, din fericire, a făcut o formă ușoară a bolii.

Dacă până acum vă arăta poveștile celor infectați, exact o lună în urmă Cătălin a simțit virusul pe propria piele. A urmat toate indicațiile medicilor și timp de două săptămâni de tratament la domiciliu a revenit în forță. Astăzi a venit la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, pentru a cincea oară, ca să doneze plasmă convalescentă.

„Chiar dacă nu am reușit să mănânc dimineață, mă simt normal, senzația este ok. Toate simptomele le-am simțit pe propria piele, nu este o glumă. Nu e strașnic, forma care am avut-o, dar există”, a spus Cătălin Goria, reporter TV8.

Întrucât e donator cu experiență, acesta a donat cu 200 ml mai mult decât ceilalți, adică încă o doză de speranță pentru pacienții infectați.

„Încurajez pe toți cei care s-au tratat de covid să nu fie indiferenți și să întindă o mână de ajutor, care au acum nevoie. Pe noi nu ne costă nimic, dar pe ei îi poate costa totul”, a mai spus jurnalistul.

Tot aici i-am surprins și pe mai mulți colaboratori ai Agenției Servicii Publice, care în ultimele trei luni s-au vindecat de coronavirus și au decis să facă o faptă bună. Anatol, de exemplu, deja de zece ani donează sânge cu regularitate.

„Eu mă simt foarte bine după boală, nu am nimic. E foarte ușor să faci un lucru bun, mai ales ca donator”.

Iar acest tânăr a venit pentru prima dată să doneze plasmă și spune că o va mai face.

„Am fost telefonat și invitat să donez, dar și fără aceasta intenționam să o fac. Am aflat că peste șapte zile pot să mai donez odată, așa că o să revin”, a dat asigurări tânărul.

Plasma convalescentă poate fi donată doar de către bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă. Se consideră că aceasta, transferată unui bolnav de coronavirus, poate neutraliza concentrațiile sporite de virus din sânge. Până acum, însă, au venit să doneze 690 de oameni, pe când cererea a crescut mult în ultimul timp, odată cu mărirea numărului de infectări.

„Rata de răspuns a tuturor persoanelor care au fost recrutate este de 50%. Deci, până la urmă, nu toți se determină să vină să doneze plasmă”, a spus Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie.

Potrivit autorităților, plasma oferită de un singur pacient vindecat de covid-19 constituie aproximativ 600 de ml. Cantitatea se separă în trei doze și poate fi utilizată pentru a salva trei pacienți în stare extrem de gravă. Prima persoană din Moldova care a donat plasmă convalescentă a fost șeful SMURD, Dumitru Carasic, care s-a tratat în aprilie. Până acum, instituțiile medicale de la noi au primit peste 1800 de doze de plasmă. Cele mai multe au fost oferite Spitalului Clinic Republican.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram