/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Secretarul general al ONU, „profund îngrijorat” după recurgerea la forţă în Belarus

missing
12 septembrie 2020, ora 12:16

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat vineri că este „profund îngrijorat” după recurgerea la forţă în Belarus împotriva manifestanţilor paşnici, subliniind că această criză poate fi rezolvată numai „de poporul belarus”.

Exprimată într-un comunicat dat publicităţii, preocuparea sa are, de asemenea, în vedere „arestarea unor persoane care îşi exprimau drepturile democratice legitime”. Antonio Guterres mai este îngrijorat şi de „informaţiile în legătură cu tacticile de intimidare contra personalităţilor opoziţiei, presei” şi reprezentanţilor societăţii civile, a precizat documentul.

„Criza actuală poate fi rezolvată numai de poporul belarus prin intermediul unui dialog larg şi incluziv, care trebuie să înceapă imediat în interesul stabilităţii”, a adăugat secretarul general al ONU, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, contestat de peste o lună, se va deplasa luni în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Antonio Guterres „a lansat un apel autorităţilor să se abţină de la recurgerea la forţă” împotriva manifestanţilor paşnici şi „să se asigure că vor fi efectuate anchete aprofundate asupra acuzaţiilor de tortură şi rele tratamente aplicate persoanelor aflate în arest”, se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko este acuzat că a fraudat alegerile prezidenţiale de la 9 august. O nouă mare manifestaţie a opoziţiei este aşteptată duminică la Minsk, a cincea de acest fel. La precedentele proteste au participat cel puţin 100.000 de persoane pentru a cere plecarea de la putere a actualului şef al statului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram