/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scenariile după care se fac lecțiile în școli, motiv de nemulțumire pentru părinți. „Ne rupem în stânga și-n dreapta”

missing
12 septembrie 2020, ora 08:45

Lecții în două schimburi, parțial on-line sau prezență totală la ore. Sunt doar câteva dintre scenariile după care se desfășoară orele, în școlile din țară, odată cu noua realitate în care ne-am pomenit. Astfel, profesorii au program prelungit, iar părinții sunt nevoiți să facă repetat naveta școală-muncă, ceea ce-i nemulțumește.

În această clasă de-a șasea, de la liceul Mihail Sadoveanu din Hâncești, orele se petrec doar cu prezența a jumătate din numărul elevilor. Cealaltă jumătate sunt acasă și urmăresc lecția în regim live, de pe calculatoare. Iar mâine, se va alterna – cei care au stat acasă, vor veni la școală.

„Copii nu se mișcă dintr-o clasă în alta, vin doar profesorii. Profesorul care vine primul deschide grupul făcut pe gmail”,a explicat Mariana Plăcintă, profesoară de matematică.

Dacă pe elevii prezenți fizic, profesorii îi organizează mai ușor, atunci în regim on-line, atmosfera e alta.

„ Dana, Adelina, Valeria, te rog frumos pornește camera”.

„Este foarte obositor, dificil. Una că avem doar 35 de minute, alt aspect că trebuie să vedem ce se întâmplă în clasă, ce se întâmplă copiii care sunt on line. Dacă le solicit tema pentru acasă, evident că ei pot să copieze unul de la altul. Îmi poate expedia pagina din caietul colegului său”, a mai spus profesoara de matematică.

„Iată elevi care nu au aceste calculatoare acasă, noi îi aducem la ore în fiecare zi”, a precizat Lidia Podgorneac, directoarea liceului „Mihail Sadoveanu” din Hâncești.

Acesta este doar un scenariu dintre cele folosite pentru organizarea lecțiilor în condițiile noilor reglementări. De exemplu, în unele clase primare, toți elevii vin la școală, doar că pe rând: o grupă de dimineață, iar cealaltă la prânz.

Ca în fiecare situație sunt și avantaje, și dezavantaje. Mie, de exemplu, îmi place că sunt mai puțini. E mult mai ușor să lucrezi cu jumătate de clasă, decât cu 33 de copii”, a spus învățătoarea Ana Cazacenco.

Programul prelungit presupune un efort mult mai mare pentru profesori, dar și pentru părinți, care se plâng că noul program îi pune față-n față cu multe greutăți. Este și cazul Anei Tacu, mamă a doi copii, care în fiecare zi trebuie să facă slalom printre programul ei de muncă și cel al copiilor.

„Eu de dimineață l-am adus pe unul, la amiază o aduc pe alta. Pe urmă trebuie să fac schimbul, dar eu de aici trebui să și lucrez. Nimeni nu se gândește la noi, dar chiar și on line acestea nu sunt lecții. Bătaie de joc și de noi, și de copii” a spus Ana Tacu, mamă.

Femeia spune că locuiește departe de școală, iar ajutoare nu are.

„Trebuie să deschidă școlile, pentru că toți medicii spun că copilul trebuie să facă imunitate. Lasă să vadă domnul Chicu care o făcut nuntă cu 300 de persoane și pe urmă spune minciuni și să vadă cum noi ne chinuim cu copiii”, a spus femeia.

Și ceilalți părinți cu copii, care învață în două schimburi, au aceeași nemulțumire.

„De la întâi septembrie ne rupem, în stânga și în dreapta. Avem doi copii, cel de clasa a treia mai vine singur, dar cu cel mic, ne rupem de la serviciu. O oră trebuie să vin să-l aduc, îl las, timp de două ore revin și-l iau iar. Deja e ora două, consideră că nu ai făcut nimic”.

Aducem un copil, îl luăm, după asta îl aducem pe altul și-l luăm. Lucrurile s-au complicat”.

Noi ne dăm seama că nu este o situație favorabilă, nici pentru profesori, nici pentru copiii, cu atât mai mult pentru părinți. Noi i-am rugat pe părinți să înțeleagă, este o situație ieșită din comun”, a explicat Valentina Tonu, șefa Direcției Educație Hâncești.

Noile reguli impuse îi debusolează și pe elevi. Totuși, aceștia știu cel mai bine cum e cu virusul despre care întreaga omenire vorbește.

Liceul din Hâncești este una dintre cele 16 instituții, care au ales modul hibrid de predare. Încă înainte de începerea anului școlar, Ministerul Educației a propus șapte modele de învățare. Decizia de selectare sau ajustare a acestora, aparținând directorilor de școli, după consultarea cu profesorii și părinții. În raionul Hâncești sunt din cele 46 de școli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram