Amenzi pentru cei care aruncă gunoiul în altă parte, decât sunt arondați, trecerea de la trei, la doar două categorii de sortare a deșeurilor sau închiderea camerelor de depozitare a acestora din blocurile locative. Sunt doar câteva dintre noutățile, care au fost incluse odată cu modificarea Regulamentului privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în Chișinău. Cei de la primărie spun că modificările erau necesare, întrucât legea nu a fost modificată de mai mult de două decenii.

Locatarii mai multor blocuri din această curte a sectorului Râșcani, din Capitală, povestesc că tomberoanele sunt departe de scară, așa că aruncă gunoiul pe unde apucă.

VOX: „E o mare problemă. Nu ai o hârtie unde să arunci. Eu, de exemplu, o strâng la mine și mai apoi merg să o arunc în tomberonul din parc sau merg la tomberoanele care sunt departe.”

Oamenii povestesc că ar vrea să cunoască mai exact unde sunt în drept să depoziteze deșeurile.

VOX: „Sinceră să fiu nici eu nu știu unde mi-i locul corect, mă duc ori în partea aia, ori în partea cealaltă, dar după regulă, idee nu am care e. Nici nu ne informează, să știm care e corect.”

O luptă continuă cu persoanele, care lasă gunoiul pe unde apucă, duce și administrația unui magazin din zonă. Aceasta a împânzit zona pentru deșeuri cu afișe, care avertizează că lăsarea gunoiului pe platforma lor este interzisă. În sprijinul acestora vin și noile modificări la Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în Chișinău. Acesta prevede că oamenii pot cere pedepsirea persoanelor, care lasă gunoiul pe platformele străine.

Vox: „Mai mult, femeile care văd le fac mustrare. Dacă eu am să văd că fac așa ceva, am să spun, să știe altă dată, să o sperii.”

VASILE EFROS, ȘEF SECȚIE, DIRECȚIA LOCATIV-COMUNALĂ: „În cazul în care sunt situații că vine și cineva a aruncat și nu a fost prins în flagrant de autorități, dar a văzut un locatar și dacă are probe video sau foto, respectiv poate și la noi, și la poliție să spună și se întocmește proces verbal și se achită amenda de 1800 de lei.”

Cei de la primărie mai spun că au observat două categorii de persoane, care ar putea arunca gunoiul în alte locuri decât sunt arondați. Fie oamenii, mai ales cei care stau în case particulare, din diverse motive, nu au încheiate contracte cu firma de salubrizare, fie nu vor să aștepte până când gunoierii vor ajunge și în curțile lor.

Vox : „Dar unde să-l arunci, unde să-l arunci? Dacă s-ar lua la timp… Asta e, nu se duce la timp gunoiul. Tomberoanele dau pe dinafară.”

Noul Regulamentul, adaptat la noile realități, mai prevede și închiderea sau reamenajarea camerelor de gunoi, care încă se mai găsesc în unele blocuri din Capitală.

VASILE EFROS, ȘEF SECȚIE, DIRECȚIA LOCATIV-COMUNALĂ: „Este o stare foarte precară, antisanitară, la blocurile unde sunt asemenea scări, avem și șobolani, insecte, miros neplăcut.”

O altă noutate cu care vin autoritățile este și faptul că gunoiul nu va mai fi sortat pe trei categorii, ci pe două – masă umedă și restul. Oamenii se îndoiesc că se va respecta acest principiu. Drept exemplu este și experiența anterioară.

Vox: „Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Se pune totul într-un coș și se aruncă totul într-o urnă.”

La noi toate – peturile, cartonul, toate-s împreună. Ai putea să separi, dar nimeni nu le pune separat. Eu văd când ridică gunoiul, totul e împreună. Trebuie să treacă, probabil, 100 de ani când oamenii vor învăța asta.

Totodată, într-o postare pe Facebook, primarul Capitalei a anunțat că numărul agenților constatatori ar putea fi majorat, aceștia având dreptul și de a aplica sancțiuni. Cei care aruncă gunoi în spațiile publice pot plăti amenzi și de până la 1500 de lei, pentru persoanele fizice, și 9000 de lei, pentru cele juridice. În prezent, Întreprinderea Municipală „Regia Autosalubritate” are încheiate contracte de evacuare a deșeurilor cu peste 16 mii de persoane fizice și peste opt mii de agenți economici din Chișinău. Contractele de evacuare a deșeurilor pentru persoanele fizice costă 33 de lei, pentru o lună. Ridicarea gunoiului se face o dată în săptămână.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!