/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Premierul acuză mai mulți deputați că ar fi blocat asigurările medicale gratuite pentru veterani

missing
14 septembrie 2020, ora 21:29

Veteranii de război ar putea să rămână fără asigurare medicală gratuită și alte plăți sociale. Cel puțin asta afirmă premierul Ion Chicu. Se întâmplă după ce deputata Platformei DA, Stela Macari, a propus un amendament, care a făcut ca legea să devină anticonstituțională, spune șeful Executivului.

Mai exact, aceasta a cerut ca să fie asigurați cu poliță gratuită nu doar veteranii șomeri, dar și cei angajați în câmpul muncii. Acest lucru însă nu este posibil, deoarece sunt cheltuieli suplimentare neacoperite, spune Chicu. De partea cealaltă, deputata afirmă că veteranii nu pot fi divizați.

„Suntem absolut indignați de comportamentul unor parlamentari, care au manifestat iresponsabilitate, mă refer la proiectul lege, care ține de suportul pentru veterani. Guvernul a ieșit în iunie cu un proiect care prevede asigurarea cu polițe medicale pentru veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii”.

Declarația a fost făcută astăzi, după ședința de lucru cu șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Tot în acel proiect, la care se referă premierul, era prevăzută majorarea unor plăți sociale, pentru urmașii și soții sau soțiile veteranilor. Săptămâna trecută, proiectul de lege a fost înaintat în Parlament. Deputata Platformei DA, Stela Macari, a propus un amendament ce prevede asigurare medicală gratuită nu doar pentru veteranii războiului, care sunt șomeri, dar și pentru cei care muncesc. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților. Totuși, proiectul a fost blocat, la inițiativa președintei Parlamentului, Zinaida Grecianîi, care a remis proiectul de lege către comisia de specialitate pentru reexaminare.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „A ieșit o populistă cu un amendament, care a anulat practic propunerea de a scuti veteranii care nu sunt angajați.”

Atunci când vii cu o lege, care presupune cheltuieli suplimentare neacoperite, ea este anticonstituțională, spune Ion Chicu.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Cei care vor să se prezinte drept mari suporteri ai veteranilor au făcut mai rău: și cei care nu sunt angajați în câmpul muncii nu pot beneficia de scutiri, pentru că legea este anticonstituțională.”

Contactată de TV8 pentru o reacție, deputata Platformei DA, Stela Macari, a precizat că veteranii nu pot fi divizați în șomeri și angajați. Astfel că toți trebuie să beneficieze de asigurare medicală gratuită.

STELA MACARI, DEPUTATĂ, „PLATFORMA DA”: „Acești oameni, când au fost trimiși la război, ei nu au fost întrebați, dacă în timp, vor fi divizați în cei care muncesc, cei care sunt invalizi, sunt șomeri. Credem că este o nedreptate.”

Asociația Veteranilor nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram