Veteranii de război ar putea să rămână fără asigurare medicală gratuită și alte plăți sociale. Cel puțin asta afirmă premierul Ion Chicu. Se întâmplă după ce deputata Platformei DA, Stela Macari, a propus un amendament, care a făcut ca legea să devină anticonstituțională, spune șeful Executivului.

Mai exact, aceasta a cerut ca să fie asigurați cu poliță gratuită nu doar veteranii șomeri, dar și cei angajați în câmpul muncii. Acest lucru însă nu este posibil, deoarece sunt cheltuieli suplimentare neacoperite, spune Chicu. De partea cealaltă, deputata afirmă că veteranii nu pot fi divizați.

„Suntem absolut indignați de comportamentul unor parlamentari, care au manifestat iresponsabilitate, mă refer la proiectul lege, care ține de suportul pentru veterani. Guvernul a ieșit în iunie cu un proiect care prevede asigurarea cu polițe medicale pentru veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii”.

Declarația a fost făcută astăzi, după ședința de lucru cu șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Tot în acel proiect, la care se referă premierul, era prevăzută majorarea unor plăți sociale, pentru urmașii și soții sau soțiile veteranilor. Săptămâna trecută, proiectul de lege a fost înaintat în Parlament. Deputata Platformei DA, Stela Macari, a propus un amendament ce prevede asigurare medicală gratuită nu doar pentru veteranii războiului, care sunt șomeri, dar și pentru cei care muncesc. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților. Totuși, proiectul a fost blocat, la inițiativa președintei Parlamentului, Zinaida Grecianîi, care a remis proiectul de lege către comisia de specialitate pentru reexaminare.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „A ieșit o populistă cu un amendament, care a anulat practic propunerea de a scuti veteranii care nu sunt angajați.”

Atunci când vii cu o lege, care presupune cheltuieli suplimentare neacoperite, ea este anticonstituțională, spune Ion Chicu.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Cei care vor să se prezinte drept mari suporteri ai veteranilor au făcut mai rău: și cei care nu sunt angajați în câmpul muncii nu pot beneficia de scutiri, pentru că legea este anticonstituțională.”

Contactată de TV8 pentru o reacție, deputata Platformei DA, Stela Macari, a precizat că veteranii nu pot fi divizați în șomeri și angajați. Astfel că toți trebuie să beneficieze de asigurare medicală gratuită.

STELA MACARI, DEPUTATĂ, „PLATFORMA DA”: „Acești oameni, când au fost trimiși la război, ei nu au fost întrebați, dacă în timp, vor fi divizați în cei care muncesc, cei care sunt invalizi, sunt șomeri. Credem că este o nedreptate.”

Asociația Veteranilor nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!