Socialiștii se adresează din nou la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție în legătură cu unele acțiuni pe care le-ar fi făcut lidera PAS, Maia Sandu, atunci când deținea funcția de ministră a Educației. Potrivit deputatului PSRM Grigore Novac, statul ar fi fost prejudiciat de multe milioane de lei din cauza unui proiect inițiat și gestionat de către Ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de Maia Sandu.

E vorba despre mai multe cămine studențești ale Universității de Stat, care au fost demolate, iar terenurile au fost oferite unei companii de construcții în schimbul anumitor angajamente din partea respectivului dezvoltator. Însă obligațiunile asumate de către acea companie nu au fost respectate întocmai nici până acum”, a scris deputatul pe o rețea de socializare.

Grigore Novac spune că despre aceasta a aflat în urma unor audieri cu cetățenii.

În martie 2013, Ministerul Educației condus de Maia Sandu a promovat în Guvern o hotărâre prin care terenul cu suprafața de 1,05 ha din strada Pan Halippa și o parte din terenul cu suprafața de 1,00 ha din strada Gheorghe Cașu din mun. Chișinău au fost transmise unui investitor privat în schimbul mai multor obligațiuni. Pentru aceste două hectare de teren în centrul Capitalei primite gratuit, compania de construcții se obliga să restaureze un bloc de studii al USM, să reconstruiască 4 cămine studențești, să modernizeze un cămin destinat angajaților USM, să ofere mai multe apartamente din blocurile noi pentru angajații USM și să amplaseze o sală pentru biblioteca USM și o cantină studențească în blocurile de locuit pe care urma să le construiască. Ulterior, în iulie 2014, tot în perioada conducerii ministerului Educației de către Maia Sandu, Guvernul a operat modificări esențiale în hotărîrea din 2013, anulând obligativitatea de a reconstrui și moderniza căminului destinat tinerilor specialiști de la USM. Această decizie trezește dubii rezonabile în ceea ce privește asigurarea transparenței și legalității acțiunilor Ministerului Educației. De ce ministerul condus de Maia Sandu a avut atunci un astfel de comportament, urmează să stabilească ancheta”, a menționat socialistul.

Deputatul susține că compania de construcții urma să execute obligațiile pînă în anul 2018, însă până la momentul actual nu au fost reconstruite și modernizate căminele, două din cele patru cămine. La fel, nu au fost realizate lucrări în vederea amplasării sălii bibliotecii și a cantinei studențești în blocurile locative construite. 

Contactat de tv8.md, deputatul PAS Igor Grosu a menționat că aceasta este „încă o încercare disperată a socialiștilor de a ataca PAS-ul”. „Au venit cu o minciună de o vechime de vreo 9 ani de zile. (…) Îndemn ofițerii și conducerea acestor instituții să facă uz de toate normele legale pentru a adresa întrebările, dacă le au pe acest subiect. În rest, Ministerul Educației în care am avut onoarea să activez a procedat transparent, deschis și a urmat toate rigorile legale care se impuneau la acel moment ”, a precizat Igor Grosu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!