După 10 ani de ședințe, trei bărbați au fost condamați la 17 ani și, respectiv, câte 15 ani de închisoare. Aceștia au fost recunoscuți vinovați de comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forțată.

În iunie 2010, s-a demostrat că aceștia, aflând-se în orașul Bender, au recrutat trei minore la munci agricole în localitatea Hârbovăț, Anenii Noi.

,,Victimele, cu vârsta de 13 ani, au plecat fără înștiințarea părinților, care în decurs de câteva săptămâni nu cunoșteau despre locul aflării acestora, inculpații organizându-le transportarea. În drum spre destinație, însă, aceștia au făcut un popas în raionul Căuşeni, unde minorele au fost adăpostite într-o locuință din satul Chircăieşti. Aici fetele au fost abuzate sexual, acțiuni pentru care persoanele vinovate au fost condamnate într-o cauză penală separată”, se arată într-un comunicat.

Conform datelor din dosar, pe 25 iunie 2010, minorele au fost transportate cu un taxi în raionul Anenii Noi, inculpații achitând  taximetristului 300 de lei, astfel, creând minorelor dependență financiară, cu scopul ulterioarei exploatări prin munci agricole. Timp de aproximativ două săptămâni victimele au fost adăpostite în blocurile locative ale taberei de odihnă din preajma satului Hârbovăț fiind antrenate la prășit şi cules legume.

Ulterior, pe 1 iulie 2010 minorele au încercat să evadeze însă fără succes, fiind depistate, bătute şi impuse să presteze în continuare munci agricole.

Totuși , fetele au reuşit totuşi să-şi telefoneze părinții care au alertat forțele de ordine, iar peste două zile acestea au fost eliberate.

În anul 2013, pentru cele săvârșite, Judecătoria Anenii Noi i-a achitat pe inculpați, iar Curtea de Apel a respins apelul procurorului, menținând achitarea celor trei. În 2018, Curtea Supremă de Justiție a admis un recurs și a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Chișinău, care recent, a pronunțat o nouă hotărâre, inculpații primindu-și pedepsele.

Decizia este executorie, cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!