Odată cu instituirea stării de urgență, Centrul de găzduire din capitală a introdus măsuri mai stricte pentru adăpostirea oamenilor străzii. Pe lângă hrană și acoperiș deasupra capului, beneficiarii centrului primesc și instruire despre cum să evite infectarea, în perioada pandemiei. De exemplu, oamenii sunt primiți în centru doar după ce li se efectuează testul la noul coronavirus.

Centrul de găzduire a devenit colacul de salvare pentru zeci de oameni fără loc de trai. Pe timp de criză instituția activează non-stop. Printre cei care beneficiază de cazare la centru se numără și Moisei Bîtcă. Acesta își amintește cu nostalgie despre vremurile când a lucrat în calitate de operator de cinema la Riga.

MOISEI BÎTCĂ, BENEFICIAR:Am lucrat și la Moldova Film, la Riga film. Am multe filme făcute și documentare, și artistice. Asta mi-a fost funcția.”

Întrebat cum a ajuns la Centrul de găzduire, bătrânul a povestit că a rămas fără casă pe vremea când lucra peste hotarele țării. A aflat mult prea târziu că i-au murit ambii părinți, iar locuința fusese deja înstrăinată. Când a revenit acasă, a luat-o de la capăt, muncind pe un șantier, dar odată cu instituirea regimului de carantină, omul a rămas fără slujbă. Fiind activ din fire, Moisei Bîtcă se implică și aici. Zilnic, acesta are grijă de amenajarea teritoriului.

MOISEI BÎTCĂ, BENEFICIAR: „Am hotărât împreună cu direcția să nu scoatem trunchiurile astea, să le folosim ca un artefact. -Și ce ați făcut? – Și așa, așa.. le-am vopsit și le-am pus flori.

Bărbatul ne-a mărturisit că nu are frică de Coronavirus, fiindcă aici sunt asigurați cu toate cele necesare pentru a nu se îmbolnăvi.

SINCRON, MOISEI BÎTCĂ: „Da, ne spălăm, suntem asigurați cu toate blocurile sanitare”.

Un alt beneficiar al Centrului este și Sergiu, un tânăr de 30 de ani. Acesta a ajuns aici în luna iunie, după ce și-a pierdut slujba. El a lucrat casier la circul mobil din țară.

SERGIU URSULA: „Avem diferite camere, acel care vine nou, ca și mine – am stat două săptămâni înainte de a trece pe teritoriu să vorbesc cu alții. Deci măsurile de protecție sunt destul de bune”.

Respectarea cu strictețe a normelor de protecție face parte din rutina tânărului.

SERGIU URSULA, BENEFICIAR: „Numaidecât folosim întotdeauna chestia ceea – dezinfectantul. În fiecare zi facem baie, podelele se spală cu clor”.

Administrația Centrului instruiește beneficiarii în grupuri, pentru a-i familiariza cu normele de protecție în contextul pandemic. Așa că acum, fiecare dintre ei cunoaște cum să evite infectarea cu COVID-19.

VOX „După ce vii de afară trebuie să speli mâinile cu săpun, trebuie să te dai cu dezinfectant. Dacă vrei să vorbești unul cu altul, trebuie să ai distanță, să nu… Iaca dacă omu-i fără mască, trebuie la un metru de vorbit”.

VOX: „La masă mergem câte 10, nu mai mulți, ca să nu fie îmbulzeală.”

Administrația instituției ne-a dezvăluit că normele sanitare erau respectate cu strictețe de aceștia și până la pandemie. Din acest motiv, regulile de protecție impuse de criză nu i-au speriat pe oamenii de aici.

MARIANA CIOBANU, PSIHOLOGĂ CENTRUL DE GĂZDUIRE: „Respectiv, pentru noi nu era ceva nou ca să fie persoana plasată în izolator. Era diferența că ei mergeau a doua-treia zi pentru investigațiile medicale, respectiv aici deja era pentru perioada asta de 2 săptămâni”.

Pentru a evita un eventual caz de infectare cu coronavirus, centrul găzduiește oamenii în baza rezultatului indicat de testul la Covid.

MARIANA CIOBANU, PSIHOLOGĂ CENTRUL DE GĂZDUIRE: „Oricum, ei au mai fost testați, au mers în cadrul altor spitale, au fost spitalizați, au fost testați. Ei în continuare sunt testați. Când sunt și aduși la noi, vin cu rezultatul testului”.

În prezent, Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu nu are  înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus. Aici sunt adăpostiți 40 de oameni ai străzii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!