Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) informează că a cerut în instanță anularea circularei CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale.

„Președintele PLDM, Vlad Filat, a depus azi o contestatie la Curtea de Apel, prin care califică Circulara CEC drept neconstituțională și abuzivă și solicită instanței anularea ei integrală”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Tot acolo, PLDM spune că prin această circulară se interpretează tendențios legislația electorală, în special aspectele ce vizează participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților săi înregistrați pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.

Precizăm că ieri într-o conferință de presă, Maia Sandu, lidera PAS, a cerut CEC-ului să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Circulara, care a fost propusă de către secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, prevede că partidele politice nu sunt concurenți electorali și nu își pot finanța candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit lui Sandu, acest lucru ar împiedica concurenții electorali să organizeze o campanie competitivă. În același timp, Lebedinschi spune că acuzația nu este altceva decât un joc politic murdar.

Ulterior, instituția a venit cu mai multe precizări, menționând a emis o circulară adresată partidelor politice care aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect. Potrivit CEC, Codul electoral stabilește faptul că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, dar la scrutinul prezidențial calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.

„În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se spune într-un comunicat al instituției.

Precizările CEC la declarațiile PAS: „În 2016, plafonul donațiilor era mult mai mare”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!