Femeile din Belarus au o problemă cu măștile la manifestațiile împotriva regimului, însă nu cele folosite din cauza pandemiei. Dorința de libertate este atât de mare, încât unele protestatare recurg la fapte incredibile. În timpul manifestațiilor, femeile încearcă să-i demaște pe polițiști, pentru a fi recunoscuți și astfel să fie trași la răspundere atunci când ar urma să scape de Aleksandr Lukașenko, scrie Digi 24.

Protestele din Belarus durează de aproape șase săptămâni, de la realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko, într-un scrutin pus la îndoială de opoziție și de țările democratice.

La Minsk au loc manifestații zilnice, iar peste o mie de persoane au fost arestate de bărbați ce nu pot fi identificați, iar mulți dintre cei ridicați oferă mărturii că au fost supuși torturilor.

Sătule de această hărțuire a forțelor de ordine, multe femei au început în această săptămână să rupă sau să dea jos măștilor polițiștilor. O echipă a televiziunii BBC a vorbit cu câteva persoane care fac acest lucru:

– Când Belarusul va fi liber, acești indivizi vor răspunde în fața justiției. (…) Această revoluție va avea un nume, Revoluția femeilor.

– Nu ne simțim protejați în Belarus. Acei oameni care ar trebui să ne protejeze ne trimit, de fapt, la închisoare. Vom ști cine sunteți, vom știm cum arătați, toată lumea îi va ști pe cei care care fac asta împotriva oamenilor pașnici. Se tem că într-o zi vor fi pedepsiți.

BBC relatează că noua „tactică” a dus la mai multe confruntări cu forțele de ordine, iar unii dintre protestatari nu sunt de acord cu ea:

– Violența duce la mai multe violență. Dacă suntem agresivi cu cei care ne agresează nu ajungem nicăieri, vor fi doar doi oameni violenți.

Între timp are loc identificarea polițiștilor demascați. Hackerii fură bazele de date și cu ajutorul programelor de identificare facială sunt găsiți. De exemplu, un om al legii a fost depistat pentru că, la alt protest, a lovit o femeie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!