Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco atenționează că circulara Comisiei Electorale Centrale, conform căreia partidul politic nu este concurent electoral și nu poate susține financiar candidatul la prezidențiale decât în limita a 12 salarii medii pe economie, va conduce la faptul că formațiunile politice vor fi nevoite să-și ascundă cheltuielile electorale. 

Potrivit lui, problema nu constă în micșorarea plafonului de finanțare din partea persoanelor juridice a concurentului electoral, care era necesară pentru că permitea oligarhizarea partidelor, problema este în faptul că, conform acestei interpretări a CEC-ului, partidul nu este concurent electoral.

Această decizie, în esență, conduce la faptul că partidele, inclusiv Partidul Socialiștilor, vor fi nevoiți să-și ascundă cheltuielile electorale. Un exemplu foarte simplu: conform raportului financiar al PSRM, cheltuielile lunare pentru sediile organizațiilor teritoriale se ridică la 163 de mii de lei. În aceste sedii va fi staful electoral al lui Igor Dodon. În mod normal, partidul trebuie să declare aceste cheltuieli pentru că, conform legii, totul se declară. Deci, PSRM va trebui să declare în raportul financiar că a donat în bunuri 163 de mii de lei pentru campania independentului Igor Dodon. 163 de mii de lei este mai mult decât 98 de mii de lei (plafonul de 12 salarii medii pe economie). Având în vedere această circulară, socialiștii nu au cum să declare pentru că se va spune că depășesc plafonul. Atunci, ei fie nu vor declara aceste sedii, ceea ce este ilegal și asta duce la excluderea din cursa electorală, fie vor minimiza prețul real”, a declarat Litvinenco în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

În opinia lui, aceast înseamnă doi pași înapoi în ceea ce privește procesul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale.

Întrebat cum va declara PSRM cheltuielile pentru sediile organizațiilor teritoriale, deputatul socialist Vasile Bolea a refuzat să răspundă, menționând că toate aceste informații se vor regăsi în rapoartele financiare pe care le va prezenta PSRM la CEC.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!