Și-au dorit să salveze vieți, de după gratii. Deținuții Penitenciarului nr. 13 din Capitală, care s-au tratat de coronavirus, au donat astăzi plasmă convalescentă, pentru a ajuta pacienții care se află în stare gravă. Au fost și dintre cei care au decis să doneze sânge, în speranța că astfel vor ajuta mai mulți bolnavi. Cu istorii de viață care mai de care, tinerii spun că cel mai dificil lucru în această perioadă pandemică este lipsa întrevederilor cu cei dragi.

De doi ani, răsăriturile și apusurile soarelui sunt văzute de acest tânăr de 28 de ani, printre gratiile Penitenciarului nr. 13 din Capitală. I-au mai rămas două luni până va merge acasă, pentru a-i strânge pe cei dragi la piept. De ce a ajuns în închisoare, nu a putu să ne spună.

DEȚINUT, PENITENCIARUL NR. 13: „- De ce? Greșeli din viață. Am făcut prostii”.

În urmă cu o lună s-a infectat cu coronavirus. După ce a stat în autoizolare și s-a tratat, a fost anunțat că poate dona plasmă convalescentă, care este atât de necesară pacienților aflați în stare gravă.

DEȚINUT, PENITENCIARUL NR. 13: „Simptome, în mare parte, nu am avut. Febră și dispariția gustului și mirosului. M-am tratat. Fără să mai stau mult pe gânduri, am decis să donez plasmă”.

Cu un nod în gât ne-a vorbit și Iurie, în vârstă de 27 de ani, care a avut o formă de boală grea. De trei ani se află după gratii și i-au mai rămas încă patru. Pentru ca zilele să treacă mai repede, muncește. Este bucătar în cadrul instituției.

IURIE, DEȚINUT, PENITENCIARUL NR. 13: „Tuse, dureri în gât, febră. Să asculte sfaturile medicilor”.

„A decurs ușor. Nu am simțit practic nimic. Doar mirosul și gustul de mâncare a dispărut. Am spus medicului și m-a dus la Penitenciarul nr. 16, la lecuire. De a salva alte vieți. Din interiorul penitenciarului să ajutăm lumea de afară”.

Potrivit șefului penitenciarului, circa 50 de deținuți și angajați au donat astăzi sânge sau plasmă.

ȘEF PENITENCIAR NR.13: „Este pentru prima dată când în cadrul instituției penitenciare deținuții au dat acordul să participe la asemenea acțiuni”.

ANGAJAT, PENITENCIARUL NR.13: „Este pentru prima dată? Nu, am mai donat în 2017. De ce este necesar? Este un lucru care permite altor persoane să primească un ajutor de la noi”.

Plasma, donată astăzi de către un deținut, ar putea salva trei vieți, spune șeful secției monitorizare a Centrului de Transfuzie.

ALXANDRU GHERMAN, ȘEF SECȚIE MONITORIZARE, CENTRUL DE TRANSFUZIE: „Înainte de a dona plasmă, toate persoanele îndeplinesc o anchetă, care este legată de covid, o fișă a donatorului, un chestionar cu restricții, iar după aceasta trec un examen medical”.

La ieșire, donatorii au fost răsplătiți cu pungi cu mâncare. Valoarea unui pachet ajunge la 100 de lei.

„Este un suc de mere, halva, prune uscate”.

Totuși, cel mai greu, în această perioadă de pandemie, deținuții trec peste lipsa întrevederilor cu cei dragi.

DUMITRU, DEȚINUT, PENITENCIARUL NR. 13: „Când ultima oară ți-ai văzut rudele? Vreo jumătate de an în urmă. Cum discutați? Prin telefon. Staționar? Da”.

Până acum, 18 deținuți și 13 angajați din cadrul penitenciarului nr.13 s-au îmbolnăvit de coronavirus.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!