/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO. INVESTIGAȚIE/ Gambitul turcesc: pionul Botnari și șahiștii din umbră

missing
21 septembrie 2020, ora 13:12

Adoptată în mare secret pe 19 iulie 2020, decizia de judecată prin care fostul șef al SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat penal pentru răpirea și expulzarea celor 7 profesori turci ridică multe semne de întrebare. Actele și sursele din cadrul SIS și organul de anchetă consultate de Cutia Neagră indică asupra faptului că procesul de judecată împotriva lui Botnari a fost mai degrabă un târg pentru a-i ascunde pe restul executanților și comanditarilor operațiunii de expulzare a profesorilor de la liceul Orizont. Mai multe evenimente produse în ultimele luni duc spre președintele Igor Dodon.

Deși cazul expulzării cetățenilor turci de către ofițerii SIS în septembrie 2018 a provocat un mare prejudiciu de imagine Republicii Moldova, dar și o condamnare de răsunet la CEDO, toată ancheta și procesul de judecată pe acest caz s-au desfășurat departe de ochii societății, fiind trecute sub parafa „secret de stat”.

Pentru prima dată despre soluția instanței de judecată pe acest dosar a vorbit procurorul general Alexandr Stoianoglo, dar nu la o conferință de presă sau într-un comunicat oficial, ci în cadrul emisiunii Politica, la aproape două luni de la pronunțarea sentinței.

ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: Sentința a fost pronunțată aproape o lună în urmă.
TV8.md: Care este termenul?
ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: Nu sunt gata să spun. A achitat 125 mii euro.
TV8.md: Vasile Botnari și-a recunoscut vina?

ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: Da. Deciziile în sine le lua el, dar erau presiuni din exterior.
TV8.md: Cine putea să-l influențeze atunci?
ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general: Cred că doar domnul Plahotniuc.

Informațiile dezvăluite de Stoianoglo sunt însă incomplete și trec sub tăcere mai multe acțiuni neclare ale organului de anchetă. Dispozitivul deciziei de judecată, apărut peste două zile în presă, prin scurgeri de informații, arată că Vasile Botnari a fost judecat penal pentru abuz de serviciu. Codul penal prevede pentru această infracțiune pedeapsă cu amendă de până la 117 mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani. Nu este clar de ce instanța a decis nu doar să nu îl condamne pe fostul șef al SIS la pușcărie, dar și să îi aplice o amendă mult mai mică, de 88.000 de lei, cam cât trei amenzi aplicate persoanelor simple prinse plimbându-se prin parc sau pe stradă în perioada stării de urgență din martie curent.

Cele mai importante întrebări la care atât Stoianoglo, cât și procurorul de caz Victor Plugaru, au evitat să ofere răspuns sunt:

1. De ce Botnari a ajuns singurul inculpat în dosarul profesorilor turci?
2. De ce procurorul a cerut secretizarea dosarului, inclusiv în instanță?
3. De ce procurorul nu a contestat decizia de judecată?

Documentele secrete consultate de echipa Cutia Neagră arată că, pe parcursul anului 2019, când procurorii s-au apucat de investigat dosarul expulzării celor 7 profesori turci, bănuiți în dosar erau mai mulți adjuncți de la SIS de pe timpul lui Vasile Botnari, dar și șefa Biroului de Migrațiune și Azil, Olga Poalelungi. În prima fază de instrumentare a dosarului, Botnari nu a figurat printre persoanele bănuite. Explicația este cât se poate de simplă – semnătura directorului de atunci al SIS nu se regăsește pe niciun document legat de extrădare. Toate actele au fost semnate de adjunctul de atunci al lui Vasile Botnari, Alexandru Baltaga, care în septembrie 2019 a fost pus sub învinuire și plasat în arest la domiciliu pe acest caz.

Surse din cadrul SIS care au participat la expulzarea profesorilor turci, dar care au cerut să le păstrăm anonimatul, ne-au povestit că Vasile Botnari și-a luat concediu cu câteva zile înainte de extrădarea profesorilor turci, anunțând că urmează să aibă o deplasare peste hotare. Cu toate acestea, se pare, pe toată perioada operațiunii Botnari s-a aflat în biroul său de la SIS și a coordonat acțiunile.

Deputatul Chiril Moțpan, care a condus o comisie parlamentară de anchetă privind extrădarea cetățenilor turci confirmă parțial aceste informații:

CHIRIL MOȚPAN, ex-președinte al comisiei parlamentare pe acest caz: „Vasile Botnari ar fi venit pe 4 septembrie. Lucrurile au pornit pe 3 septembrie. Când Alexandru Baltaga a semnat un demers către Biroul de Migrație și Azil”.

Și totuși, Botnari nu a intrat în vizorul anchetei procurorilor până în luna noiembrie 2019, atunci când la Chișinău se schimbă guvernarea și procurorul general. Fostul șef al SIS s-a prezentat de bună voie în fața procurorului, anunțând că este gata să își recunoască vinovăția și chiar să plătească prejudiciul de 125 de mii de euro impus prin decizia CEDO, dar și costul zborului cu care au fost expulzați cei 7 profesori, peste 300 de mii de lei. Banii au fost plătiți pe 13 iulie, cu o săptămână înainte ca instanța să pronunțe verdictul pe caz.
De ce a aplicat Botnari o asemenea tactică? Rămâne o enigmă
”, Mariana Rață, autoarea investigației.

Avocatul fostului șef de la SIS, Vasile Nicoară, a recunoscut pentru Cutia Neagră că inițial apărarea a avut o altă tactică în proces: „Noi inițial am mizat pe altă tactică, am promovat o altă poziție în proces, după care am acceptat examinarea cauzei în procedură simplificată. Dvs deja cunoașteți care este soluția. Asta ce pot să vă spun”.

Galina Tufekci, soția directorului liceului moldo-turc din Ceadir-Lunga, răpit pe 6 septembrie din casă și expulzat în Turcia este sigură de faptul că Botnari nu putea pune la cale de unul singur această crimă:

GALINA TUFEKCI, soția profesorului turc expulzat, Feridun Tufekci: „Mereu îmi adresez o întrebare retorică. Dar și lui Botnari cineva i-a ordonat. El nu ar fi făcut-o pur și simplu. Ei acum zic că potrivit legii ceilalți executau ordine. Păi și el executa ordinele cuiva”.

Decizia secretă de condamnare a lui Botnari la o amendă de 88 de mii de lei a fost luată pe 19 iulie 2020 de judecătorul Andrei Niculcea. Numele tânărului magistrat este bine cunoscut opiniei publice. Niculcea se regăsește printre judecătorii care l-a condamnat în prima instanță pe Vlad Filat, luând în calcul probe prezentate de procurori care au fost ulterior recunoscute ca false de instanța de apel. Și tot Niculcea a judecat dosarul lui Ilan Șor, recalificându-i pedeapsa, ceea ce a dus la o sentință extrem de blândă pentru principalul figurant în dosarul furtului miliardului. Tot Neculcea a tergiversat timp de 6 luni traducerea în limba rusă a sentinței pe dosarul Șor și transmiterea dosarului în instanța de apel

Din pură coincidență, sau nu, în perioada în care Niculcea judeca dosarul lui Botnari, i-au expirat primii cinci ani de activitate în calitate de magistrat. Potrivit legii, după această perioadă, dacă judecătorul are o activitate impecabilă și reputație ireproșabilă, el poate fi numit în funcția de judecător până la vârsta de pensionare. Dar, scandalurile legate de modul în care au fost judecate dosarele Șor și Filat ar fi putut oferi cu greu bilet de acces mai departe în sistemul judecătoresc lui Niculcea. Documentele cu privire la numirea lui Niculcea judecător până la atingerea plafonului de vârstă au ajuns pe masa președintelui Igor Dodon exact în perioada în care acesta urma să dea verdictul pe dosarul Botnari, iar șeful statului a semnat decretul la câteva săptămână după condamnarea lui Botnari cu amendă.

Pe Igor Dodon și Vasile Botnari par să îi lege nu doar mulți ani de activitate colegială în Guvern, dar și o prietenie mai recentă. Numirea în 2017 alui Vasile Botnari, in calitate de director la Moldova Gaz, a fost făcută la scurt timp după o întâlnire pe care Dodon a avut-o în Rusia cu Alexei Miller, șeful Gazprom. Până nu demult Botnari pare să fi lucrat consilier al directorului Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Potop. Lucru pe care administrația instituției îl neagă.Vasile Botnari a participat și la misterioasa întâlnire din mai de la hotelul Luna alături de om de afaceri Alexandru Vîlcu despre care presa scrie că ar fi apropiat de Igor Dodon, și democrații Dumitru Diacov, Vladimir Andronache și Eugen Nichiforciuc. Ultimii doi de curând au părăsit Partidul Democrat, dar au rămas să susțină actuala guvernare.

Să revenim însă la procuratură. Pe 5 februarie 2020. La doar două luni de la numirea sa în funcție, noul procuror general Alexandru Stoianogloa ieșit în cadrul unei conferințe de presă în care și-a cerut public scuze,în turcă, de la familiile profesorilor turci.

„Îmi pare rău că statul Republica Moldova nu a putut să apere interesele fundamentale ale dvs, dar sper că acest lucru va fi o lecție pentru toți”, a fost mesajul lui procurorului Alexandr Stoianoglo,

Mesajul lui Stoianoglo a sunat însă în disonanță cu acțiunile procurorului pe acest caz. Contactat de Cutia Neagră, Victor Plugaru, a lăsat să se înțeleagă că anume procuratura a insistat ca dosarul lui Botnari să fie examinat în regim secret. Totuși, Plugaru a refuzat categoric să ne spună motivele.

VICTOR PLUGARU: „Nu a solicitat nimeni. Cauza penală a fost într-o procedură clasificată din start„
Cutia Neagră: „La solicitarea cui? A SIS, a PG? Cineva trebuie să ceară să fie secretizat?”
VICTOR PLUGARU: Persoanele care au inițiat investigațiile la faza inițială – au secretizat procedura.

De asemenea, procurorul de caz a refuzat să ne spună de ce nu a contestat decizia de judecată.

VICTOR PLUGARU: Am să mă expun doar când instanța îmi va permite acest lucru. Voi face lămuriri cu trimitere la sentință.
– Dar procurorii au încercat să afle de unde Vasile Botnari are banii?
– Asta nu la mine întrebări. Sunt autorități care se ocupă de averile demnitarilor.

Și nu mai puțin important, trezește nedumeriri de ce procurorul de caz nu a admis rudele profesorilor turci în calitate de parte vătămată în proces.

GALINA TUFEKCI, soția profesorului turc expulzat, Feridun Tufekci : „Am fost pur și simplu pusă în fața faptului împlinit. Mi s-a spus că nu suntem parte în proces și că dosarul e transmis în judecată. Dar mi-a spus, nimeni nu trebuie să știe că ați fost la mine”.

NICOLAE FRUMOSU, avocat: „Era de obligativitatea organului de urmărire penală, inclusiv a procurorului, să stabilească cercul participanților la procesul penal, inclusiv să propună ca parte vătămată inclusiv a soțiilor persoanelor respective – ceea ce nu s-a întâmplat”

Totuși, procuratura generală a inițiat o anchetă de serviciu pe numele procurorului care a administrat acest dosar doar după ce scandalul legat de condamnarea lui Botnari a devenit public.

Și încă un detaliu. În decizia CEDO cu privire la cazul profesorilor turci expulzați se spune clar:

”Se pare că autoritățile din Moldova i-au transferat pe reclamanți autorităților turce în mod deliberat, iar materialele cauzei indicau, de asemenea, că operațiunea comună a serviciilor secrete din Moldova și Turcia a fost pregătită cu mult înainte de data de 6 septembrie 2018”.

De ce nu suflă nicio vorbă organele de drept din Republica Moldova despre implicarea serviciilor secrete turcești în răpirea profesorilor turci? La fel ca și numele celor care fie au comandat politic operațiunea, fie că au știut despre ea, dar au tăcut.

Este greu de demonstrat implicarea primelor persoane în stat în acest caz, atâta timp cât aceștia nu au dat indicații în scris celor din SIS, iar Botnari refuză să îi denunțe. Totuși mai multe evenimente care au precedat și au urmat operațiunii de expulzare nu pot fi neglijate.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „S-a confirmat ce am spus în 2018 că președintele statului și instituția prezidențială nu a fost implicată în acele fărădelegi, Eu consider că a fost o greșeală din partea guvernului, parlamentului, celor care controlau puterea atunci. În ceea ce ține de întoarcerea prejudiciului: eu cred că este un lucru bun că banii s-au întors la buget”

Cutia Neagră: „Nu vă temeți?”

GALINA TUFEKCI, soția profesorului turc expulzat, Feridun Tufekci: „Nu mă tem decât de Dumnezeu. Mie mi-au luat deja totul. Ei mi-au luat ceva foarte important, la care alții poate nici nu se gândesc. Ei mi-au luat copilăria copiilor mei. Și asta probabil e mai grav decât dacă îmi luau viața”.

Autor: Mariana Rață

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram