Organizarea secțiilor de votare, în grădinițe și cămine studențești, va fi interzisă. Anunțul a fost făcută astăzi de către premierul Ion Chicu, după ședința de lucru cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Prim-ministrul a precizat că, până la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, autoritățile vor identifica alte spații alternative.

Cu siguranță nu vor permite desfășurarea alegerilor în grădinițe. Doar în Chișinău sunt 32 de birouri electorale amplasate în grădinițe. Comisia Electorală identifică alte spații, pentru aceste birouri electorale.

De asemenea, va fi interzisă amenajarea secțiilor de vot și în căminele studențești. Potrivit premierului, și în acest caz, autoritățile vor găsi o alternativă privind identificarea spațiilor noi.

ION CHICU, PREMIER: „Acele birouri, care sunt amplasate în instituții de învățământ general se va putea desfășura acolo alegerile, dar vom extinde vacanța copiilor, pentru a dezinfecta”.

Anterior, și ministrul Educației, Igor Șarov, a declarat că vacanța de toamnă a elevilor ar putea fi prelungită. Astfel că, în loc de nouă zile, aceștia ar putea să stea acasă zece zile. Demnitarul a explicat că, după scrutin, va fi nevoie de dezinfectarea spațiilor în care se vor organiza secțiile de votare. Cât privește eventualitatea organizării turului doi al alegerilor, în data de 16 noiembrie, Igor Șarov a menționat că vor fi analizate diferite scenarii. Potrivit acestuia, există probabilitatea ca pe 17 noiembrie, în ziua de după alegeri, elevii să aibă din nou o zi de vacanță. Potrivit programului școlar, aprobat de minister, vacanța de toamnă începe pe 24 octombrie și se încheie pe 1 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!