Taxa de drum anuală ar putea fi eliminată și înlocuită cu o altă taxă, care va fi inclusă în prețul combustibilului. Inițiativa aparține premierului Ion Chicu, care a explicat că trebuie să existe echitate între șoferi și fiecare să plătească pentru drumuri, în funcție de cât de mult le utilizează. Propunerea a fost salutată de unii conducători auto și criticată de alții. Cei mai nemulțumiți s-au dovedit a fi transportatorii de curse, care susțin că vor avea pierderi mai mari.

Am inclus printre propuneri eliminarea taxei rutiere cu includerea părții financiare în acciz. Astfel vom diminua serios povara administrativă și vom aduce echitate – plătești pentru drumuri atâta cât efectiv le folosești și aceste plăți vor fi incluse în acciză.

Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în această dimineață, după ședința tradițională cu șeful statului, Igor Dodon, şi președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Totuși, proiectul este abia la etapa consultărilor și face parte din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Autoritățile își propun o așa-zisă impozitare proporțională a cetățenilor care circulă cu automobile personale, în funcție de distanța parcursă de fiecare. Între timp, șoferii văd diferit această inițiativă.

În Germania, demult e așa. Mergi achiți, nu mergi – nu achiți. De pildă, un bătrân merge o dată la vilă și achită taxe. Acum va achita pentru motorină, atâta cât o să meargă”.

Nu are niciun sens. Oricum iau taxa și nu fac nimic. Pentru ce să mai scumpească și benzina”?

Nu sunt de acord. Și așa e scumpă benzina”.

Cei mai defavorizați, în această situație, ar fi șoferii de curse interurbane.

OLEG ALEXA, ȘEF, APOTA: „De fapt, aceasta este o majorare ascunsă a accizului. Încasările vor crește în buget. Nu este o simplă anulare a unui impozit și transferarea lui în costul motorinei. Încasările vor spori, va fi o majorare esențială”.

Președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, spune că au fost purtate discuții cu Ministerul Finanțelor, în cadrul cărora au fost prezentate calcule privind faptul că transportatorii vor fi nevoiți să achite mai mult. Astfel, aceștia au cerut să fie compensată măcar o parte din accizele la combustibili.

OLEG ALEXA, ȘEFUL APOTA: „Posibil pentru noi, dacă se va aplica un astfel de mecanism, nu vom simți o majorare. Însă pentru ceilalți va fi o majorare, deoarece suma pe care o plătesc ei pentru impozitul rutier este mai mică, decât majorarea anuală a prețului la combustibil”.

Nu se știe însă care va fi prețul final pe care-l vom plăti pentru carburanți, în cazul în care inițiativa va trece de Parlament. Chiar și așa, Oleg Alexa afirmă că, deocamdată, se propune scumpirea motorinei cu 1 leu/litru. La începutul acestui an, și președintele Igor Dodon afirma că ar putea propune ca taxa de drum să fie inclusă în prețul carburanților. Acum, un motociclist achită anual taxa de drum de până la 600 de lei, iar șoferul unui automobil – până la o mie de lei. Sume mai mari plătesc șoferii de camioane și autobuze, circa 4500 și, respectiv, 5400 de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!