Fostului lider interlop Mihail Aizin decorat săptămâna trecută de președintele Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”, i-au fost acordate în ultimii 15 ani mai multe distincții bisericești. De cele mai multe ori, Aizin a fost decorat la inițiativa sau la recomandarea a însuși episcopului de Edineț și Briceni, Nicodim, scrie Anticorupție.md

Astfel, la 1 mai 2005, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Aleksei II, i-a conferit lui Mihail Aizin Ordinul „Sf. Serafim de Sarov” de gradul III, în baza unui recomandări a mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir.

La 24 aprilie 2010, la recomandarea lui IPS Vladimir, mitropolitul Kievului și al Întregii Ucrainei, Vladimir, i-a acordat lui Aizin Ordinul „Sf. Iaroslav cel Înțelept”, „în semn de înaltă apreciere a eforturilor constante depuse la renașterea și promovarea valorilor ortodoxe ale popoarelor frățești din Ucraina și Republica Moldova”.

Sursa mai scrie că o altă distincție bisericească i-a fost înmânată Mihail Aizin la 10 februarie 2011, cu ocazia sfințirii unui magazin din rețeaua Fidesco, inaugurat la Anenii Noi.

Episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, l-a mai decorat pe fostul lider interlop cu Diploma Arhierească pentru „sprijinul acordat mai multor mănăstiri și biserici de mir din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Foto: anticoruptie.md

La 15 aprilie 2012, cu binecuvântarea mitropolitului Vladimir, episcopul Nicodim l-a decorat pe Mihail Aizin cu Ordinul „Sf. Cuvios Paisie Velicicovschi” de gradul II.

Foto: anricoruptie.md

Anul 2013 i-a adus fostului interlop o nouă distincție bisericească. La recomandarea a aceluiași episcop de Edineț și Briceni, mitropolitul Kievului și al Ucrainei l-a decorat pe Aizin cu Ordinul „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat”.

Totodată, la 4 septembrie 2019, Mihail Aizin s-a învrednicit de o altă decorație. Nicodim i-a înmânat fostului interlop Medalia „Sfântul Dreptul Nicodim”.

Foto: anticoruptie.md

Aizin este deseori elogiat pe portalul Eparhiei de Edineț și Briceni. „Omul de afaceri Mihail Aizin este un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care sprijină și susține în mod constant spiritual și material credința noastră ortodoxă strămoșească. În semn de apreciere pentru toată activitatea sârguincioasă desfășurată spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe, domnia sa a fost decorat și anterior cu înalte distincții bisericești”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul eparhia-edinet.md
Portalul anticoruptie.md a scris luni că Igor Dodon l-a decorat pe Mihail Aizin cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Peste câteva ore, șeful statului a venit cu o reacție că nu îl cunoaște pe Mihail Aizin, la fel ca și pe multe alte persoane pe care le decorează. Candidații pentru distincțiile de stat sunt selectați și propuși de diferite comisii.

În schimb, Igor Dodon se cunoaște cu episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, cu numele de mirean Valeriu Oprea, pe care l-a decorat cu Ordinul de Onoare. La 29 februarie 2020, Igor Dodon l-a vizitat pe episcopul Nicodim, apoi au mers împreună a mers la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni la o întrevedere cu peste 80 de slujitori ai bisericii din cadrul eparhiei.

Foto: president.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!