/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Scandal la o fabrică de conserve. Muncitorii se tem că vor rămâne fără lucru după ce s-au ales cu un nou patron

missing
22 septembrie 2020, ora 21:17

Scandal la fabrica de conserve din Budești. Peste 120 de muncitori se tem că vor rămâne fără lucru, după ce o altă firmă ar fi cumpărat întreprinderea cu 8 milioane de lei. Această sumă constituie datoria fabricii, ce s-a acumulat față de banca la care se deservea. Fondatorul întreprinderii spune că era gata să achite datoria, însă a fost cesionată fără să fie anunțat. Întreprinderea nu mai funcționează de două săptămâni, iar tone de roții se strică pe câmpuri. De partea cealaltă, directorul companiei care a cumpărat fabrica de conserve susține că oamenii vor reveni la muncă imediat ce actele vor fi gata.

FABRICĂ CONSERVE: Din 2001 lucrez aici. Noi nu am venit cu intenții rele. Am venit să cerem drepturile noastre. Avem copii, avem familie”.

Oamenii spun că nu muncesc deja de mai bine de o săptămână, pentru că sunt opriți de reprezentanții firmei concesionare. Și în această dimineață au fost nevoiți să intre cu forța în curtea întreprinderii.

„Iată..ne închid porțile. Roșiile stau pe deal. Roșiile nu le putem aduce. Ne închid porțile. Cine închide? Iată, gospodarii ăștia care vor să ia fabrica”.

„Săptămâna trecută s-a aruncat o mașină cu roșii. Nu am putut lucra. Ne-au dat afară”.

„Ei nu au acte pentru producere. Noi ce să facem? Să stăm acasă? Acum e sezonul de conserve. Când o să le facem?”

La fața locului a fost chemată și poliția.

Fondatorul fabricii, care activează de circa 30 de ani, spune că tot ceea ce se întâmplă este o ilegalitate. Și asta pentru că firma care vrea să intre în posesia fabricii a primit sub formă de cesiune la o bancă datoria de 8 milioane de lei, pe care a acumulat-o față de instituția bancară. S-a întâmplat lunile trecute și fără să fie anunțat despre acest lucru.

ILIA VAINRUB, FONDATORUL FABRICII DE CONSERVE: Acum ei vor să ne ia fabrica. În primul rând, directorul firmei nu este proprietar aici. El este doar proprietarul datoriei. Pentru a fi proprietar, ei trebuie să obțină drepturile. Am atacat în toate instanțele”.

Între timp, acesta a adresat și o scrisoare către șeful statului, prim-ministru și procurorul general, în care a descris cum a rămas fără fabrică. Bărbatul susține că o altă companie s-a oferit să le stingă datoria, oferind chiar o sumă mai mare decât datoria de 8 milioane de lei, însă reprezentanții băncii și cei ai companiei concesionare au semnat un acord, prin care instituția bancară a transmis datoria contra sumei cerute. Pe teritoriul fabricii, astăzi se afla și un reprezentant al serviciului de pază, care i-a asigurat pe oameni că vor reveni la muncă imediat ce actele vor fi gata.

REPREZENTANTUL SERVICIULUI DE PAZĂ: Este o decizie de judecată precum că este permisă evacuarea. Personale date nu au voie să stea pe teritoriu. MUSCA 01:03-01:20 Deocamdată, se perfecționează actele. Cum sunt perfecționate, uzina va fi pusă în funcțiune, iar oamenii vor primi cereri de a lucra mai departe”.

Într-o discuție cu reporterul TV8, drectorul firmei concesionare spune că acționează legal.

VALERIU CEMORTAN, DIRECTORUL FIRMEI CESIONARE: „Există înscrierea la cadastru, unde noi suntem proprietari. Curentul electric este pe noi. Noi ne-am înregistrat. Reiese așa – am cumpărat mașina, am înmatriculat-o, iar nenea nu vrea să o cedeze”.

Iar agenții de pază au grijă cs utilajele să nu fie scoase de pe teritoriul fabricii pentru că va fi avea nevoie de ele în curând.

VALERIU CEMORTAN, DIRECTORUL FIRMEI CESIONARE: „Paza mea stă acolo pentru a nu fost scoase agregate întregi. Sunt agregate fără de care nu se poate de lucrat”.

Directorul mai spune că își dorește să dezvolte fabrica și să păstreze locurile de muncă ale angajaților. Zilnic, fabrica produce 120-150 de mii de conserve în sumă totală de 800 de mii de lei. Înterprinderea a început să intre în datorii după interdicțiile de a exporta pe piața din Federația Rusă, aceasta fiind principala piață de export pentru companie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram