Învestire în secret! După o lună și jumătate de proteste, Alexandr Lukașenko a devenit oficial președinte al Belarusului. Pentru prima oară în istoria țării, evenimentul nu a fost anunțat public din timp. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în incinta Palatului Independenței de la Minsk, fiind păzită serviciile de forță.

ALEXANDR LUKAȘENKO, PREȘEDINTE REPUBLICII BELARUS:  „Jur să slujesc aceștei țări și să respect acest popor. Jur să respect drepturile acestui popor și toate amendamentele din Constituție.”

Ceremonia de învestire a fost pregătită în mare taină, nefiind anunțată din timp. Presa scrie că nici măcar membrii Guvernului nu știau despre inaugurare. În timpul ceremoniei, posturile tv de stat nu au transmis live acest eveniment, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în mod obișnuit.Traficul pe bulevardul Independenței a fost sistat, iar aici a fost surprinsă cum circulă doar coloana oficială a președintelui belarus. De asemenea, au fost observați mai mulți ofițeri de securitate mascați  cu mașini blindate lângă Palatul Independenței și centrul de expoziții „BelExpo”, din apropiere.

La ceremonia de învestire au fost invitate sute de persoane, printre care deputați, conducători ai structurilor de stat, reprezentanți ai instituțiilor de presă, oameni de știință, artiști și sportivi. După învestirea în secret, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a venit cu un mesaj. Într-o intervenție video aceasta spune că este singura lideră legitimă a țării. Mesajul înregistrat a fost publicat pe canalul de Telegram.

SVETLANA TIHANOVSCAYA, LIDERA OPOZIȚIEI: „Dragi bieloruși, astăzi, departe de popor, Alexandr Lukașenko și-a organizat singur învestirea. Eu, Svetlana Tihanovskay, sunt unicul lider legitim care a fost ales de poporul belorus.”

Conform datelor oficiale, Alexandr Lukașenko a obținut 80,1% dintre voturi. Opoziția a acuzat că alegerile prezidențiale din 9 august au fost fraudate. De atunci, în Belarus au loc acțiuni de protest. Alegerile nu au fist recunoscute de statele Uniunii Europene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!