/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Seceta întârzie semănatul de toamnă. Agricultorii stau cu ochii spre cer și așteaptă ploaia care ar fi acum ca o mană cerească

23 septembrie 2020, ora 20:55

Necazurile agricultorilor sunt departe de a lua sfârșit. Pentru că nu plouă de atât timp, întârzie semănatul de toamnă. Dacă în anii trecuți, în această perioadă agricultorii roiau pe câmpuri însămânțând pământurile, acum aceștia stau cu ochii spre cer și așteaptă ploaia ca pe o mană cerească. Totuși, ministrul Agriculturii a declarat la ședința Guvernului că prelucrarea pământului pentru toamnă este în toi. Pentru sfârșitul săptămânii, meteorologii transmit ploi.

„Iată, vedeți cât e de uscat, practic pământul e praf.”

Alexei Ivanov din Mălăiești, Orhei este un agricultor cu o experiență în domeniu de câteva decenii, iar la momentul de față gestionează 700 de hectare, pe care cultivă mai multe tipuri de culturi. Acesta spune că, în acest an, lipsa ploilor i-a provocat un șir de emoții.

ALEXEI IVANOV, AGRICULTOR: „Din cei 42 de ani lucrați în agricultură practic mai răi ani ca anii 2020 n-am avut și dea Domnul să nu mai fie.”

Agricultorul stă cu inima strânsă și acum, când semănatul grâului ar fi trebuit să înceapă deja. Și de această dată, de vină este faptul că nu plouă, iar pământul este tare ca piatra.

ALEXEI IVANOV, AGRICULTOR: „Nu avem umezeală, practic deloc, de aceea astăzi stăm la cumpănă, ce vom face, vom semăna mai târziu.”

Pentru că recolta din acest an a fost una foarte modestă, agricultorii numără fiecare sămânță, așa că semănatul acesteia pe un sol uscat ar însemna să o arunce în vânt.

ALEXEI IVANOV, AGRICULTOR: „Fondul semincer anul acesta l-am strâns cu greu, nu am avut recoltă și semința acum e ca aurul și să o introducem și să nu căpătăm nimic este foarte periculos.”

Iar propunerea premierului de a introduce taxa de drum în costul combustibilului îl descurajează și mai mult.

ALEXEI IVANOV, AGRICULTOR: „Pe gospodărie cheltuim aproximativ, în funcție de cultură, de an, aproximativ 100-120 de litri de motorină. Ea practic se va scumpi, imaginați-vă care va fi povara pe umerii agricultorilor, cu toate că noi cu tractoarele doar trecem șoseau, dintr-o parte în alta, cu tractoarele suntem în câmp, dar vom fi nevoiți să plătim și pentru întreținerea drumurilor.”

Pierderile în acest an nu sunt deloc de neglijat. Investiția agricultorului urcă la 7 milioane de lei, iar recolta obținută abia dacă va atinge un milion de lei. De partea cealaltă, ministrul Agriculturii, la ședința de Guvern, a declarat că în multe localități semănarea de toamnă este în toi.

ION PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII: „Domnule prim-ministru în multe localități lucrările decurg, dar avem prognozate ploi la sfârșitul săptămânii practic pe întreg teritoriul țării. De aceia, lucrările vor demara mai intens după precipitațiile care se așteaptă.”

Anterior, Guvernul, la solicitarea agricultorilor, a propus ca cei care au avut de suferit din cauza secetei să primească în jur de 1500 de lei la hectar. Asta deși oamenii au cerut o despăgubire de două ori mai mare. Unii au organizat și proteste în capitală, la care au renunțat peste o săptămână pentru că aveau de pregătit solul pentru toamnă. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada martie-august, numărul de zile uscate a depășit o sută de zile, ceea ce înseamnă de 5 ori mai mult decât prevede norma.

Reporter: LILIA CARAUȘ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram