Raportul „Monitorizarea finanțării partidelor politice în prima jumătate a anului 2020”, lansat astăzi de Asociația Promo-LEX, indică mai multe nereguli, printre care și promovarea politică pe bani publici, dar și cheltuieli neraportate.

Raportorii au menționat că activitățile politice din semestrul I al anului 2020, au fost marcate de pandemia COVID-19, astfel numărul evenimentelor și manifestațiilor publice de amploare a fost diminuat, iar majoritatea activităților de promovare politică au avut legătură directă cu acțiunile de caritate în context pandemic.

În acest context, 19 partide politice au desfășurat 1 357 de activități promoționale, evenimente de tip publicitate și întruniri politice, donații de echipamente în context pandemic, activități din ușă în ușă, etc. În timp ce în aceeași perioadă a anului 2019, monitorii Promo-LEX au raportat 1 518 de activități promoționale și evenimente desfășurate de către 14 formațiuni politice.

Asociația Promo-LEX a constatat neraportarea tuturor cheltuielilor din partea a 18 partide politice în cuantum total de 5 228 114 de lei. Pe de altă parte au fost estimate 696 799 de lei din partea Grupului PRO-MOLDOVA.

În perioada de referință, potrivit monitorilor, Partidul Politic Șor și-a asumat meritele pentru inaugurarea proiectelor de iluminat stradal și reabilitare a drumurilor efectuate pe bani publici în cel puțin 9 cazuri. Promo-LEX a estimat un cuantum de minim 24 339 611 de lei drept cheltuieli pentru lucrările respective. În același timp, PPȘ reiese că nu a suportat cheltuieli pentru acestea. Estimările respective sunt doar pentru informarea publicului și nu au fost luate în calcul drept cheltuieli neraportate.

Totodată, în raport se menționează că activitățile fundațiilor de caritate nu au lipsit nici în prima jumătate a anului 2020. Astfel, Fundația de Binefacere „Din suflet”, asociată PSRM, Asociația „Pentru Orhei”, asociată PPȘ, Fundația „Renato Usatîi”, asociată PN, au făcut promovare indirectă pentru partidele asociate. Cheltuielile estimate pentru aceste activități sunt de cel puțin 1 568 678 de lei, bani neraportați de către partide.

„Activitățile fundațiilor de caritate nu au lipsit nici în prima jumătate a anului 2020”, spun raportorii. Astfel, Fundația de Binefacere „Din suflet”, asociată PSRM, Asociația „Pentru Orhei”, asociată PPȘ, Fundația „Renato Usatîi”, asociată PN, au făcut promovare indirectă pentru partidele asociate. Cheltuielile estimate pentru aceste activități sunt de cel puțin 1 568 678 de lei, bani neraportați de către partide.

Precizăm că raportorii au menționat că printre încălcări au fost identificate și activități de promovare politică efectuate sub egida unei entități neînregistrate.

Raportul integral poate fi citit aici.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!