Republica Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de nouă milioane euro din partea Comisiei Europene. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind realizarea proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, acordul prevede oferirea asistenței nerambursabile în valoare de nouă milioane euro din partea Comisiei Europene și are drept scop acordarea suportului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și suportului pentru implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere UE-RM.

Acordul de finanțare cuprinde patru componente, după cum urmează:

– Consolidarea capacității de a răspunde la situația de urgență COVID-19 în sănătate publică – cinci milioane euro;
– Consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar – două milioane euro;
– Sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar – un milion euro;
– Consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale – un milion euro.
– Operațiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 și vor fi implementate de entități selectate de către Comisia Europeană, în conformitate cu criteriile stabilite în Acord.

Inițiativa de a încheia acordul respectiv aparține Comisiei Europene. Acordul de finanțarea urmează a fi semnat de către Serghei Pușcuța, viceprim-ministru, Ministru al Finanțelor din partea Republicii Moldova și Lawrence Meredith, director pentru relațiile cu țările din vecinătatea estică, din partea Comisiei Europene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!