Deciziile Curții Constituționale nu se comentează, dar se execută. Despre aceasta a menționat Igor Dodon în cadrul rubricii săptămânale „Președintele răspunde”. Replica vine după ce acum câteva zile CC a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției propusă de Guvern, care vizează sistemul judecătoresc.

„Am văzut avizul celor de la CC. Noi nu putem comenta ceea ce face Curtea Constituțională. Deciziile CC se execută. Au fost și alte decizii cu care nu am fost de acord. De aceea nu am să comentez din punct de vedere juridic, sunt juriștii să se clarifice ei. Reforma justiției pentru noi rămâne o prioritate și am un mesaj pentru oponenții noștri care ne criticau că noi stopăm acest lucru. Cine conduce CC acum, oare nu reprezentantul opoziției care a fost delegat? În ultimul timp aud critici împotriva guvernării, că noi am fi vrut să stopăm reforma justiției. Acum trebuie să vedem cum mergem mai departe. Soluția ar fi să se elaboreze urgent o nouă propunere de modificare a Constituției, să fie discutată și să fie propusă de urgență CC, dar vom insista în continuare pe reforma justiției”, a menționat Dodon

Amintim că, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern, care vizează sistemul judecătoresc.

La originea cauzei se află sesizarea depusă de Guvern prin care a fost solicitată avizarea proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 33 din 22 ianuarie 2020.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei vizează aspecte ce țin de sistemul judecătoresc.

Astfel, intervenția viza excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut de art.116 din Constituție. Prin urmare, aceștia ar fi fost numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

De asemenea, proiectul propunea completarea Contituției Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinde doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!