/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Filarmonica „Serghei Lunchevici” ar putea fi demolată complet. Urmează să fie făcută o expertiză

missing
25 septembrie 2020, ora 20:19

Filarmonica „Serghei Lunchevici” ar putea fi demolată complet, în urma incendiului devastator, care a izbucnit ieri. Pompierii au luptat cu flăcările aproape zece ore, dar din clădire nu a rămas aproape nimic. Potrivit autorităților, o comisie urmează să facă o expertiză a edificiului, iar în trei zile ne va spune dacă acesta poate fi reabilitat. Între timp, cei de la Serviciul situații excepționale înaintează trei versiuni, care au dus la izbucnirea flăcărilor – o eroare umană, un scurt circuit sau o defecțiune tehnică. Guvernul a deschis un cont special și îndeamnă oamenii să doneze pentru construcția unui nou edificiu.

Instrumente și partituri muzicale arse, săli de concerte transformate în scrum și artiști care mai încearcă disperați să salveze ce a mai rămas. Este tabloul dezolant lăsat în urmă de flăcările izbucnite ieri, la Filarmonica Națională, care pentru mulți însemna o a doua casă. A doua familie avea la Filarmonică și directorul artistic al acesteia, Marian Stârcea, care și-a petrecut aici patru decenii.

MARIAN STÂRCEA, DIRECTOR ARTISTIC, FILARMONICĂ: „Am văzut aici de toate, cele mai mari nume din cultura universală, mondială și într-un moment, toate acestea au ars. Cu lacrimi, eu n-am cuvinte”.

Nici acum nu poate înțelege cum de a putut să se întâmple o asemenea tragedie. Flăcările au mistuit sala Mică și sala Mare a Filarmonicii, mai multe instrumente muzicale, între care un pian care era pe scenă, prețul căruia urcă la 150 de mii de dolari.

MARIAN STÂRCEA, DIRECTOR ARTISTIC FILARMONICĂ: „Instrumentele foarte prețioase, pianurile am pierdut, un Steinway, Yamaha, niște instrumente de percuție foarte prețioase. Nemaivorbind de sălile care erau inedite”.

Incendiul a fost nemilos și cu biblioteca Filarmonicii, care găzduia partituri muzicale valoroase, adunate timp de mai multe decenii. Unele erau scrise chiar de mână. Astăzi angajații de acolo încercau, cu noduri în gât, să mai recupereze câte ceva.

EFIM PÂNZARI, CONTRABASIST: „Până în ultimul moment credeam că ceva o să scape, mai ales că biblioteca se afla în partea asta„.

Să dea o mână de ajutor angajaților, a venit și Violeta Stratulat, organizatoarea mai multor concerte de caritate, la Filarmonică.

VIOLETA STRATULAT: „Aici, când este nevoie, mobilizați-vă, luați-vă lopeți, mături, nu vă temeți, asta tot se spală. Haideți împreună un mica port, să ne aducem mândria neamului. Nouă acum nu ne trebuie unire cu România sau Europa, noi aici trebuie să ne unim și nu mâine, dar astăzi”.

Artiștii, pentru care Filarmonica „Serghei Lunchevici” reprezintă un simbol al culturii de la noi, și-au exprimat mâhnirea și nedumerirea, cum a fost posibil să ardă aproape tot. Într-o postare pe Facebook, Nicolae Botgros a scris : „Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător? Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care, cu siguranță vor urma? Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol… Asta e marea noastră prostie”.

Și artiștii de peste Prut și-au exprimat solidaritatea cu oamenii de cultură de la noi. Cu un îndemn de susținere a venit și naistul român Nicolae Voiculet. Între timp, autoritățile, dar și mai mulți politicieni de la noi s-au perindat aseară, dar și astăzi pe acolo. Primarul Capitalei, Ion Ceban, președintele Igor Dodon, dar și premierul Ion Chicu, au fost de dimineață acolo. Autoritățile au anunțat că a fost deschis un cont special, iar lumea este îndemnată să doneze pentru reconstrucția Filarmonicii. Cei de la situații excepționale au anunțat că, cel mai probabil, edificiul va fi demolat.

MIHAI HARABAGIU, ȘEF, IGSU: „Urmează să fie efectuată expertiza pereților, expertiza tavanului care a mai rămas. Timp de 3 zile experții se vor expune, se poate de exploatat clădirea aceasta sau ea urmează a fi demolată”.

Totodată, pompierii vin și cu primele versiuni care au dus la izbucnirea incendiului.

MIHAI HARABAGIU, ȘEF INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ: „Prima este scurtcircuitul, a doua este neglijență cu aparatul de tăiat fier în incinta Filarmonicii”.

Iar o a treia versiune înaintată de pompieri este defecțiunea echipamentului tehnic. Incendiul, care a mistuit edificiul Filarmonicii Naționale, a izbucnit ieri, în jurul orei 12. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri s-au luptat să înăbușe flăcările mai bine de zece ore. Focul a fost stins în totalitate abia astăzi dimineață. Vâlvătaia a mistuit și un local de petreceri de alături.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram